Otthonszülés

2018.01.19. 14:00

Nem az anya szül, a baba születik

Miután két év fogházra ítélték Geréb Ágnest, az erről szóló híradások nyomán az otthonszülésről élénk, indulatoktól sem mentes párbeszédek bontakoztak ki sok helyen. Az MTI tájékoztatása szerint egy ikerszülésben egyik gyermek holtan jött világra, a másik esetben egy gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt. E hír nyomán született írásunk: milyen otthon és milyen kórházban világra hozni a babát?

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

A jogszabály szerint intézményen kívül akkor lehet szülni, ha az anya és az újszülött húsz percen belül kórházba szállítható, szülész-nőgyógyász szakorvos vagy (meghatározott képzettségű) szülésznő van jelen. Bizonyos betegségek, problémák kizáró okok, s csak 18 évnél idősebb, 40 évnél fiatalabb nő választhatja az otthonszülést.

A Keszthelyen élő Farkas Corinna két gyermekét kórházban, két babáját otthon hozta világra. Mind a négyszer végig vele volt párja. Első gyermekük, Lili 2002-ben egy fővárosi kórházban látta meg a napvilágot. Ez a szülés nem volt rossz élmény.

– Tudtam, hogy tudok szülni, hittem, hogy teljesen természetes folyamat. Ám 18 évesen traumatikus volt, amikor nagymamám és édesanyám elmesélte szülését. A gátmetszés borzadállyal töltött el, eltökéltem: nálam nem lesz. Így is történt – idézte fel, majd tovább mesélt.

Szeretetteljes támogatás kell, az anyának befelé és a babára kell figyelni – mondta Farkas Corinna Fotók – Keszey Ágnes
Fotó: Keszey Ágnes
Fotó: Keszey Ágnes

– Az orvosom úgy ítélte meg, hogy a kitolási szakasz nehezen indul: rákönyökölt a hasamra. Abban a pillanatban eltörött a farokcsontom.

Ennek akkor nem tulajdonított nagy jelentőséget. Az zavaró volt számára, hogy orvosa kívülről irányította, mikor nyomjon. Második lánya, a már 14 éves Tirza egy vidéki kórházban született.

– Még három hét hátra volt a kiírt időpontig. Elmentem egy vizsgálatra, ami borzasztóan fájt. Amikor hazaértem, csorgott a magzatvíz. Bementem a kórházba. Én el akartam kerülni, hogy oxitocint adjanak (szülés beindulását segítő hormon), de abban a helyzetben az ember nem tud nemet mondani: amit az orvos mond, az van. Nagyon fájdalmas vajúdás volt, kínok kínját éltem át. Az orvos itt is partner volt, hogy ne legyen gátmetszés. De bármit csinált, nem szólt, hogy mi fog történni. Tárgyiasítva éreztem magam- mesélte. Próbált ellazulni, befelé figyelni, hogy tovább lehessen lépni. Úgy gondolja, a kórházban ez mindenkinek nehéz. Neki azért sikerült, mert gyerekkora óta jógázik. Corinna harmadik babáját, Kenézt akkori otthonukban egy zalai faluban hozta világra 2006-ban.

– Nagyon készültem erre a szülésre, sokat beszéltem a babámhoz, meditáltam. Tudtam, hogy nagyon jó lesz. Szeretettel vettek körül a bábák. Otthon nincsen kórházi ágy, nem kell felfeküdni és széttenni a lábakat. Természetesen történt minden. Jobbára négykézláb vajúdtam, a szülés állva történt. Valami fájdalom volt, de annyira rátaláltam az útra, hogy az egész egy gyönyörteljes belső utazás volt. Amikor pozíciót váltottam és felálltam, jött is a baba. A kitolási szakaszban megszűnt minden fájdalom. A vajúdás meditatív, nagyon mély állapotából egyszer csak előjött a női erő. Vad őserő szakad fel, aminek hangot is adtam. Nem úgy történt, ahogy a kórházban. Nagyon finom érzeteket éreztem, nem erőteljes nyomás volt- mesélte. 15 perc múlva a baba már odakúszott melléhez és szopizott. Nem volt kérdéses, hogy 2009-ben negyedik gyermeke, Keve is otthon születik.

– Az ő születése kicsit viharosabb volt. Ebből azt következtetést vontam le, hogy minden gyermek úgy születik, amilyen: személyisége benne van a születésben. Minden elképzelésünket félre kell tenni és mindent úgy kell csinálni, ahogy a gyermek akarja. Elsősorban a baba születik és nem mi szülünk. Ezzel az alázattal kéne mindenkinek hozzáállni. A harmadik szülésem olyan volt, mint egy oratórium, mint egy mennyei zene. Ezt vártam ekkor is. De ez a baba gyorsan akart jönni, úgy éreztem, mintha szaladt volna- vallott érzéseiről. Arról is mesélt, hogy fellépett egy komplikáció: elakadt a baba válla.

– Ezzel sokszor a kórházban sem tudnak mit tenni, sok orvos rémálma. Én nagyon szerencsés vagyok, mert a bábáknak erre van egy nagyszerű fogásuk (Gaskin-manőver),ezzel a bábám pár másodperc alatt megoldotta.

Négy gyermeke világra hozatala után az édesanya szerint a kórházi és az otthonszülés között szemléletbeli különbségek vannak.

– A várandósság és a szülészet körüli segítségnyújtás arról szól, hogy jaj, csak baj ne legyen. Ám amikor az otthonszüléseimre készültem, a bába azt kérdezte: miért lenne baj? Nehéz úgy várni a szülést, hogy mindenki fél: fél a védőnő, az orvos. Én azt gondolom, hogy a rendszer rossz és nem az orvosokat hibáztatom- mondja Corinna, aki sokat tanult szülésről és születésről. Dúlaképzést végzett és szülésfelkészítő foglalkozásokat is tart. A baba világrahozatala után is találkozik mindenkivel, akit segített felkészülni a szülésre. Gyakran elhangzik az anyáktól: igényelnék, hogy orvosukkal is beszélgethessenek arról, hogyan élték át a szülést.

– Fontos lenne a szeretetteljes támogatás. Nem azért akarunk szép szülésélményt, hogy nekünk, legyen jó, hanem hogy a babának legyen jó, hiszen mindent átél- vallja Farkas Corinna.

Minden kismama várakozással, de félelemmel is tekint a szülésre – összegzi több mint négy évtizedes tapasztalatát dr. Novák Péter, a keszthelyi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője. Úgy fogalmaz: szakmájukban nem lehet hibázni, mivel a szülés során problémák adódhatnak, ami végzetes lehet, hiszen a baba és az anya életéről van szó.

Akár kádban is vajúdhatnak a kismamák a keszthelyi kórházban – mutatja dr. Novák Péter

– Aki nem tart ezektől a stresszes helyzetektől, lelkiismeretlen. Nyilván a szülő nők is félnek, de ez ellen teszünk. Például szülők iskolája van nálunk, amelyre eljöhet az apuka is. A felkészítő előadások része a szülőszoba-látogatás. A másik a megkért szülések léte (választható orvos és szülésznő), de ez Európában sehol nincs. Kialakítottunk egy olyan szülőszobát, amelyben alternatív lehetőségek vannak. Lehet kádban vajúdni, van külön szoba, bordásfal, televízió, halk zene. Azt gondolom, sikerül leküzdeni a félelmet, de minden embernek más a fájdalomküszöbe, az érzékenysége – részletezte a főorvos. Kiemelte: a szakmai álláspont az, hogy a kórházban való szülés az ideális, de otthonos feltételeket kell teremteni.

– Megválaszthatják a testhelyzetet: tíz funkciós szülőágyunk van. Sétálhatnak az infúzióval bekötve. A kitolási szakban már korlátozottabb, de félig ülő helyzetben is lehet a nő, szülőszék van. Ami régen volt, hogy húzza fel a lábát, ne mozogjon, csak baj esetén érvényes- mondta. Itt a szülő nők nyolcvan százaléka él az apás szülés lehetőségével. Az anyukák 24 órán át együtt lehetnek a babákkal.

- Ez a legszentebb dolog és a világ legszebb szakmája: egy új élet születik. Itt másodpercek alatt kell dönteni: nem lehet hezitálni – vallja dr. Novák Péter. Statisztikai adatot is ismertetett: tavaly 623 szülés történt itt. Míg a császármetszések aránya országosan 42, itt 39 százalék.

dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója hozzáfűzte: az otthoni és a kórházi szülés eltérő, de nem egymás ellen vannak. Kiemelte: az intézmény esetében valójában folyamatról beszélünk.

– Ennek a szülés egy stációja, de utána is folytatódik a láncolat. A kórháznak, mint intézménynek kell megtennie mindent, hogy a világrajövetel a legjobb egészségben történjen meg, mind az anya, mind az újszülött esetében. A terhesgondozás, a szűrések, a genetikai vizsgálatok, a tanácsadás is fontos része. Olykor kritikával illetik az egészségügyi intézményt. Ám ha segítségére van szükség, mégis csak a megkritizált egészségügyi intézmény, melynek helyt kell állnia és folyamatosan rendelkezésre kell állni- részletezte a főigazgató.

Akár otthon, akár kórházban szül az édesanya, támogatásra, segítségre szüksége van. Vannak, akik dúlát hívnak, hogy mellettük legyen.

– Én hiszem, hogy a nők tudnak szülni és hogy a szülés lelki folyamat is. A tájékozott felkészülés mellett fontos, hogy találják meg azt a biztonságot nyújtó közeget, azokat az embereket, akik kísérhetik a szülésüket- kezdte a beszélgetést Raj Zsuzsanna keszthelyi dúla, aki nem csak a felkészülésben, hanem a szülésnél, majd a gyerekágyban is segít, ha igény van rá. Szerinte a legfontosabb, hogy a kismama biztonságban érezze magát, ott, ahol szül.

A legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát a kismama – mondta Raj Zsuzsanna dúla

– Azt tapasztalom, hogy általában megbíznak a kórházi segítségben. Minden szülés más, minden kismama egyéni támogatást igényel. Ez sokszor még a szülőszobán is formálódik. A felkészülés során sok mindenről szó esik, megtanulnak hasznos módszereket, masszázst, légzéstechnikát, melyeket tudnak használni a szülés folyamán. Van amikor egyszerűen az elfogadó, támogató jelenlét az, ami erőt ad és segítséget nyújt. Van, amikor csak annyi a szerepem, hogy fogjam a kismama kezét, ha neki ez ad biztonságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában