Az ok az aprófalvas településszerkezet

2024.05.26. 09:30

Az 50 legkisebb lélekszámú magyar településből 22 zalai

Antal Lívia

Iborfia az ország legkisebb faluja (korábbi felvétel)

Forrás: Göcseji Értéktár

Iborfia továbbra is vezeti Magyarország 50 legkisebb lélekszámú településének listáját, derül ki a KSH legutóbbi, 2023. január elsején közzétett statisztikájából. A 13 lelkes falut Felsőszenterzsébet követi 15 fővel. Zala vármegyét szokás aprófalvas településszerkezetűnek nevezni, amely abból is látszik, hogy az 50 legkisebb lélekszámú település közül 22 zalai. A 13 és 53 fő közötti lakosságszám szerinti növekvő sorrend: Iborfia, Felsőszenterzsébet, Csertalakos, Pusztaapáti, Lendvajakabfa, Lendvadedes, Kozmadombja, Ramocsa, Magyarföld, Zalaköveskút, Szijártóháza, Baglad, Kisvásárhely, Börzönce, Zalaszombatfa, Bödeháza, Dötk, Gosztola, Valkonya, Alsószenterzsébet, Gombosszeg és Lasztonya. Zala vármegyét Borsod-Abaúj-Zemplén követi 13 törpefaluval.

Zala vármegye helyet kapott Magyarország 50 legnépesebb településének sorában is, a KSH 2023. január elsején közzétett adatai szerint Zalaegerszeg a tizenhetedik 55 433 fővel, míg Nagykanizsa a huszadik 43 188 fővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában