Hol jársz józan ész?

2024.05.30. 16:44

Háborúellenes dalt írt Bodnár Attila

A népszerű énekes dalszerző, Bodnár Attila nemrég új dalt készített Hol jársz józan ész? címmel. A dal a háború borzalmairól szól, illetve arról, hogy a józanul gondolkodó sokaság tudja csak megállítani a szörnyű folyamatokat. Íme a dal szövege és a klip.

Pásztor András

Pap Rita és Bodnár Attila

Fotó: ZH

Hol jársz, merre vagy józan ész?

Ki az ki tudja s nekünk elmondja, hogy mi lesz velünk ?
hova fut minden s ha a józan eszünk sem lesz már velünk.
Én mondtam ezerszer, figyelj magadra
és mondd, hogy miért kell minden magadnak.
Hidd el a sok is kevés, ha már semmit sem ér .

Hol jársz merre vagy józan ész ?
Jöjj el most kell a segítség.
Mert hiába is kéred a minden úgysem lehet majd tiéd,
s ha eljön az utolsó perc és ha mindennek vége lesz, mondd hova értél?

Ki az ki tudja és őszintén elmondja, hogy mi lesz velünk?
Hova fut életünk s ha elfogy majd mindenünk mi marad nekünk.
Most még tán kapsz esélyt s a remény tiéd lesz
de tudnod kell , mért születhettél meg,
tegyél meg mindent ezért a gyermekekért az életünkért!

Hol jársz merre vagy józan ész?
Jöjj el most kell a segítség.
S ha már elfogy minden szó és vele tova száll a remény,
mondd mi mást akarhatunk, mit emberként kaptunk ,
hogy győzzön végre győzzön a józan ész.

Ki az ki tudja s nekünk elmondja, hogy mi lesz velünk?

Hol jársz merre vagy józan ész
Jöjj el most kell a segítség

Ki az ki tudja s nekünk elmondja, hogy mi lesz velünk?


Győzzön a józan ész!
 

Amikor kicsi voltam és valami ostobaságot - mondhatjuk úgy is „hülyeséget”- csináltam gyerek fejjel ,apám és nagyapám elképedve szólt rám: ELMENT A JÓZAN ESZED? Amilyen egyedülállóan választékos a magyar nyelv mindenre van megfelelő kifejezése és mondása, ezt is milyen találóan egyszerűen tömören fogalmazta meg. Olyannyira hatott rám ez , hogy végigkísérte egész életemet és mindig figyelmeztetett vajon amit csinálok az a józan ész szerint helyes?

Született is egy gyönyörű lyrai dalom „Hol jársz józan ész? ” címmel, ami most aztán tökéletesen aktuális lett. Remélem sokan megfogadják a tanácsát.
Gyermekként még megengedett ilyen ostobaság de minden bántó szándék nélkül kérdezem a mai felnőtt honfitársaimtól ők miért nem emlékeznek? Pedig nekik is biztosan mondták ezt a szüleik, nagyszüleik. Magyarországon biztosan hallották és ha a nyugat európai népeknél nem is volt netán ismert ez a kifejezés, legalább a honfitársaink ne viselkedjenek úgy ahogy egy gyerek teszi akire rászólnak ELMENT A JÓZAN ESZED? Ugyanis, aki nem arra törekszik , hogy a saját maga és szerettei valamint embertársai biztonságának, életének , jobbá tételét szolgálja és akarja célul kitűzni és megvalósítani az sajnos megmaradt gyermeknek. És ráadásul rossz szófogadatlan kis gonosz gyermeknek. Csakhogy felnőttkorban ez már megbocsájthatatlan és életveszélyes. Ugyanis a háború és ártatlanok meggyilkolása az már nem gyerekkori csínytevés , hanem bűnös és alávaló cselekedet. Szörnyű ezt látnom , hogy Európa sok vezetője ezt tartja felnőttes értelmes célnak? Felháborító és vérlázító, hogy ez ellen igazán csak a magyar kormány és Orbán Viktor Miniszterelnök tiltakozik és harcol minden erővel és érveléssel. Mit tehet az a szegény ukrán hétköznapi ember, aki egy magát a nép szolgájának nevező országvezető a világ leghatalmasabb (eddig még, de már nem sokáig) katonai erejét szeretné kérni, hogy folytassa a háborút és még több vért és pusztítást okozzon a hazájuk földjén. Ennél már csak az az érthetetlenebb és mélységesen elítélendő, hogy a nyugati és brüsszeli vezetők – akiknek talán elment a józan eszük ? - is ezt az utat tartják jónak és támogatják. Kivéve Orbán Viktort, és a hazai jobboldali politikusokat, valamint a magyar nemzetet, akik tűzszünetet, békét és megegyezést szeretnének ellentétben a velük ellenkezésben ténykedő és veszekedést, káoszt, háborút, eredményező ostobákkal szemben. Igen az egész nemzetet gondolom és tudom - és főleg bízom benne - hogy mindenki a nyugalmat, biztonságot akarja a JÓZAN ÉSZ SZERINT és akaratával a BÉKÉT elérni és fenntartani mindörökké. Ezt pedig úgy tudják eléri, ha minden honfitársunk elmegy szavazni még az is aki eddig nem ment el sohasem és a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőire szavaz , hogy elérje minél több békét , biztonságot és JÓZAN ÉSSZEL gondolkodó politikus legyen Brüsszelben, akik döntenek a sorsunk felől életről és nem halálról , békéről és nem háborúról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában