Változatos korosztály szerepelt a szakkörökön

2024.05.27. 14:30

Jubilál a hímzőkör

A Gelsei Hímzőkör 10 éves jubileuma előtt tisztelegve szombaton kiállítást és ünnepséget szerveztek a település könyvtárában.

Benedek Bálint

A tíz éves hímzőkör motorjai, balról: Kovács Andrea, Pölöskey Györgyné, Princivil Értékteremtő Egyesület elnöke, Kerekes Endréné, Jakabfiné Bársony Judit és Matyasovszky Margit, Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatóság igazgatója

Fotó: ZH

Az eseményt levezette és koordinálta Jakabfiné Bársony Judit közművelődési szakember, a Princivil Értékteremtő Egyesület elnökségi tagja. Elmondta: egy nép kultúrája, a hagyományaik csak akkor maradnak életben, ha művelik azt.

Fotó: ZH

- A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatósága a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel együttműködve 2014-ben hímző szakkört indított Gelsén - folytatta. - A foglalkozások célja a hímző mesterség továbbéltetése, és az, hogy a hímzés megtalálja méltó helyét és szerepét a mai kor hétköznapi és ünnepi kultúrájában is. A Kerekes Endréné népi iparművész vezette szakkör nagy érdeklődés mellett kezdte meg tevékenységét. Olyannyira, hogy a kisiskolásoktól a 80 évesekig tűt fogtak a lányok, asszonyok a kezükbe, 19 fő vett részt a foglalkozásokon kezdetben. A Princivil Értékteremtő Egyesület támogatásával működő hímzőkör tagjainak száma jelenleg a haladó szakkörben 10 fő, a kezdő szakkörben 3 fő. Utóbbi szakkör, Kovács Andrea vezetésével 2021-ben kezdte működését.

Fotó: ZH

Hozzátette: az eltelt 10 év alatt a magyar hímzéskultúra számos tájegységének mintakincsét megismerték és elsajátították a tagok. Terítők, párnák, falvédők, futók, kendők, telefontartók és megannyi hímzett remekmű készült, mely mind-mind az asszonyok keze munkáját dicséri.  Az évtizednyi működés alatt a vármegyében több alkalommal, de még a fővárosban bemutatták a legszebb alkotásokat. A helyben szervezett kiállításokat mindig úgy szervezik, hogy azt a gelsei iskola diákjai is megtekinthessék. 

Fotó: ZH

- Az évek során igazi kis közösségé kovácsolódott a csapat, fontos lett számunkra a hímzés mellett a közösségi együttlét - fogalmazott. - A hímző kör nemcsak tartalmas szabadidő eltöltési lehetőséget hozott a mindennapokba, lehetőséget teremt a közös alkotásra, a helyi identitás megélésére. Nagyon büszke vagyok az alkotóközösségeinkre, megtiszteltetés számomra, hogy velük dolgozhatok, részese lehetek az alkotómunkának. A kiállítás június 20-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában