120 millió forint támogatás

2018.01.16. 15:19

Megújul és kiállítótérrel is bővül a Kézművesek Háza

A Gébárti Kézművesek Háza idei programját egy örömteli fejlesztés határozza meg, amelynek keretében 120 millió forint pályázati támogatás jóvoltából megújul és kibővül a 35 éves komplexum.

Magyar Hajnalka

Új oktatóterem, előkészítő műhely és többféle kiszolgáló helyiség létesül a fejlesztés során. Fotó: Látványterv

A pályázati lehetőség megnyílása nem kis részben Prokné Tirner Gyöngyi szakmai szervezőmunkájának köszönhető, aki a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete elnökeként ráirányította a figyelmet a jól működő honi alkotóházak felújításának szükségességére, továbbá a tevékenységük bővítésében rejlő lehetőségekre. Koncepciójuk értelmében az országban hat kiemelt kézműves alkotóház regionális feladatkört kapna, így téve eleget a népi kézművességgel foglalkozó szakemberek képzésének, a közösségek működtetésének, régiós rendezvények, kiállítások, mesterségbemutatók, kézműves szaktáborok (stb.) szervezésének. A hat kitüntetett helyszín – Zalaegerszeg, Debrecen, Békéscsaba, Heves, Komárom, Báta – mindegyikén nagy múltú kézműves egyesület áll az alkotóház mögött, szűkebb pátriánkban a 35 éves Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

Új oktatóterem, előkészítő műhely és többféle kiszolgáló helyiség létesül a fejlesztés során. Fotó: Látványterv

A növekvő feladatokhoz korszerűbb infrastruktúrára, megújuló műhelyekre, továbbá új oktatóteremre, kiállítótérre lesz szükség. Ezek megteremtése érdekében nyújtott be pályázatot Zalaegerszeg városa, mint a Kézművesek Házát is magába foglaló Keresztury VMK fenntartója. A sikeres pályázat eredményeként 120 millió forintot fordíthatnak a gébárti központ korszerűsítésére és bővítésére. A leglátványosabb változást az új kiállítótér megépítése jelenti majd, a galériaszinttel is rendelkező blokk a jelenlegi épület mögött kap helyet. Emellett megújul a fazekasműhely, amihez új előkészítő helyiség is épül. Erősödő feladatuk lesz a népi kézművesek kreatív gazdaságban való szerepvállalásának támogatása, e célra új oktatóterem épül. Mindemellett új kiszolgáló egységekkel (például mozgássérült mosdó) bővül a kézművesház.

A Gébárti Kézművesek Háza galériás kiállítóteremmel bővülhet

Mint Prokné Tirner Gyöngyi, a gébárti komplexum szakmai vezetője elmondta, a Nyugat-dunántúli régióban rájuk váró komplex szerepkört arra is fel kívánják használni, hogy a kézművesség népszerűsítése érdekében szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a köznevelés egyes színtereivel, továbbá, hogy a népi kézművességnek nagyobb teret nyissanak az élethosszig tartó tanulás lehetséges formái közt.

A galériával ellátott kiállítóterem az épület túlsó, tó felőli oldalán kap majd helyet

A jelentős változások mellett azért marad energiájuk hagyományos nagyrendezvényeik megszervezésére is. Így a tavalyi „átköltözést” követően idén ismét Gébárt ad otthont az országos fazekastalálkozónak, ami ez alkalommal a ZMNE határon átnyúló Interreg pályázata révén, a horvát-magyar szakmai együttműködés égisze alatt valósul meg június első hétvégéjén. Továbbá megrendezik a 27. nemzetközi művésztelepet, s nem marad el az őszi tökfesztivál sem. Mindezeket megelőzve, február 3-án és 4-én is várják az érdeklődőket, nyitott szakköri foglalkozásokkal, illetve farsangi műhelygalériával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában