Hideg idő

2017.12.16. 08:30

Az árva állatoknak nincs meleg otthona

A zord időjárás a házikedvenceket is megviseli. Vannak ugyan olyan kutyák, amik kifejezetten élvezik a havat, a legtöbb jószág viszont jobban vágyik ilyenkor fűtött, meleg otthonra.

Szabó Zsófia

Stefán Gábor, az állatotthon munkatársa bőségesen ellátja táppal a menhely négylábú lakóit Fotó: Szakony Attila

A gondos gazdik, ha a kedvencük az udvaron kapott helyet a kutyaházban, gyakran viszik ebben az időszakban meleg helyre az ebet. Így a ritkább bundázatú, de szerencsésebb ebeknek sem „kottyan” meg a zimankó. Azonban az árva állatoknak már nem jut ki ennyi a jóból. Ha az utcán kóborolnak, mert tulajdonosuk kidobta őket, még rosszabb a helyzetük. A fagyban, élelem nélkül szinte halálra vannak ítélve. Azok a kutyák és cicák, amik végül a menhelyre kerülnek, esélyt kapnak a túlélésre. Róluk megfelelően gondoskodnak.

Ám a hidegben jóval több törődést igényelnek az otthonok négylábú lakói. Mindez pedig több feladatot ró a menhelyek munkatársaira.

Stefán Gábor, az állatotthon munkatársa bőségesen ellátja táppal a menhely négylábú lakóit Fotó: Szakony Attila

A nagykanizsai menhelyet működtető Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület csapata bőven el van látva munkával télvíz idején. Az otthonban lakó negyven cica és közel százötven kutya gondozása nem kis feladat. Az ebek kifutói ugyan jó állapotúak, ám nem fűtöttek: ezért ilyenkor arra is kell figyelniük a dolgozóknak, hogy ne „fagyoskodjanak” a négylábúak.

- Hiába is lennének fűthetőek a kennelek, csak úgy lenne értelme, ha nonstop tudnánk tartani bennük a megfelelő hőmérsékletet – mondta Skanecz Tamás, az állatmenhely munkatársa. – Ez pedig anyagi okok miatt is lehetetlen. Viszont mindent megteszünk azért, hogy a kutyák és a cicák ne szenvedjenek a hidegben. Minden kennel alját vastag szalmaréteggel béleljük ki, amit rendszeresen cserélünk. Így biztosítjuk nekik a meleget. Az ivóvizüket is rendszeresen cseréljük, hogy ne fagyjon be. A lábadozó építése folyamatban van: jövőre elkészül, akkor fűtött helyen tudjuk a frissen műtött és az egészségügyi kezelés alatt álló állatokat pihentetni. Jelenleg a pici és a beteg kutyákat zárt kennelben tudjuk elhelyezni – összegezte az állatvédő. Mint mondta, ilyenkor nem csak tápot, főtt ételt is kapnak heti rendszerességgel az állatok.

Kovács Éva, az állatmenhely munkatársa a meleget adó szalmát cseréli a kennelekben Fotó: Szakony Attila

- A cicákkal könnyebb a dolgunk – folytatta Skanecz Tamás. – Ők a fűtött macskaházba költöznek télen.

A menhely munkatársa megjegyezte: évente legalább öt körbála szalma és több köbméter fa fogy az otthonban. Mindez pedig sokba kerül, így az állatvédők segítségére is számítanak. Szerencsére minden évben sok önzetlen állatbarát segít tüzelővel, szalmával, ennivalóval és anyagilag is az otthon gondozottjainak. Támogatásukra továbbra is szükség van.

Vannak, akik az év minden időszakában látogatják az árva ebeket, macskákat, és segítenek rajtuk, ahogy tudnak.

Minderre szombaton is lehetőség nyílik a menhelyen, az immár hatodik Állatok Karácsonya elnevezésű rendezvényen. A korábbi évek tapasztalata is azt mutatja: rengetegen fordultak meg az ünnepen az otthonban. A látogatók nem érkeztek üres kézzel. Rengeteg adományt, jó szót, simogatást kaptak ajándékul a hálás állatok. Több kutyust örökbe fogadtak.

A menhely csapata szombaton 10 órától várja az állatbarátokat. Így van arra remény, hogy idén is több kutyus töltse majd a karácsonyt szerető otthonban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában