Évforduló

2017.11.17. 13:21

Múlt, jelen és eredmények – 245 éves a keszthelyi gimnázium

„ Ennek az iskolának van elismerésre okot adó múltja, méltán büszke jelene és amennyiben így folytatja, sikeres és biztos jövője”- összegezte a Vajda János Gimnázium működését Ruzsics Ferenc polgármester azon az ünnepségen, melyet az intézmény 245 évvel ezelőtti alapításának emlékére és az addig eltelt időszak tiszteletére tartottak.

Keszey Ágnes

Az iskola diákjai korabeli évkönyvekből olvastak fel részleteket

Fotó: Keszey Ágnes

1772-ben, 3 osztályos iskolaként kezdte meg működését a keszthelyi gimnázium, mely 1892-ben költözött az akkor felavatott iskolaépületbe.

Az intézmény fennállásának 245 éves évfordulója tiszteletére tartottak ünnepséget pénteken, a Balaton Színházban. Manninger Jenő országgyűlési képviselő szólt először a jelenlevő diákokhoz, pedagógusokhoz, a Szülői Munkaközösség és az Öregdiákok Egyesülete, valamint a tankerület képviselőihez és a meghívott vendégekhez.

Az iskola diákjai korabeli évkönyvekből olvastak fel részleteket

- 245 év alatt sok minden történt. 1924-ben az ország legjobb intézményének nyilvánították. Négyszer is előfordult a 18. és 19. században, hogy el akarták vinni a gimnáziumot a városból. Aki idejárt, mindenki büszke arra, hogy Vajdás volt. Az elmúlt tíz év is hozzájárult ehhez, ezidő alatt is fejlődött az intézmény – idézte fel Manninger Jenő. Megemlékezett arról az időszakról is, amikor az iskolát az elnökségével dolgozó Zala megyei önkormányzat működtette. Szólt a tornatermet magába foglaló Mozgás háza, valamint a Vajda-labor létrehozásáról is.

Manninger Jenő köszöntőjében az intézmény múltjáról szólt
Fotós: Keszey Ágnes

Ruzsics Ferenc polgármester, egykori keszthelyi gimnazista személyes élményeit idézte fel köszöntőjében. Elmesélte, hogy édesapja is itt tanult premontrei diákként, ő itt ismerte meg szintén Vajdás feleségét és lányuk is itt érettségizett.

- Nagyon sokat köszönhetek, köszönhetünk ennek az iskolának. Az a tudás, amit itt szereztem meg, biztos alapot adott arra, hogy továbbtanulhassak és kacskaringós életutam ellenére is megálljam mindenhol a helyemet. Öröm megélni, hogy a gimi az utóbbi jó pár évben egyre előrébb kerül a középiskolák ranglistáján- mondta a polgármester.

Ruzsics Ferenc polgármester személyes emlékeit idézte fel
Fotós: Keszey Ágnes

Az iskola épületeit, az oktatás infrastrukturális feltételeit, az elmúlt években megvalósult fejlesztéseket Szörényi Zoltán igazgató mutatta be, aki beszélt az oktató-nevelő munkáról, eredményes felvételi és továbbtanulási mutatókról, sport és tanulmányi versenyeredményekről is.

Szörényi Zoltán igazgató az iskola jelenét mutatta be

Bejelentette, hogy az országos rangsorban a Vajda János Gimnázium a 36. helyen szerepel. Kiemelte, hogy az eredményekhez kiváló diákok és kiváló tanárok szükségesek és fontos az az együttműködés a fenntartóval és szülőkkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában