Virágos Magyarországért

2017.11.24. 07:05

Másfél millió négyzetméter zöld

Csapatmunka eredménye volt a Virágos Magyarországért Mozgalomban ez évben elért eredmény.

Arany Gábor

A virágos belváros elbűvölte a zsűrit is Fotó: Katona Tibor,

Ezt a véleményt Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója fogalmazta meg annak kapcsán, hogy a megyeszékhely az idei versenyben a nagyvárosok kategóriájában az Év települése címet nyerte el.

A virágos belváros elbűvölte a zsűrit is Fotó: Katona Tibor

A sikert megalapozó munka részleteiről szólva az ügyvezető elmondta, a Városgazdálkodás parkfenntartással foglalkozó dolgozói – közel hetvenen – másfél millió négyzetméter területet gondoznak. Évente 40 ezer egynyári és 35 ezer kétnyári növény ültetnek ki, ezenkívül több ezer cserjét újítanak meg. A közel 110 dolgozót foglalkoztató önkormányzati cég éves költségvetésében bruttó 130 millió forintot költ a parkfenntartásra. Ez azt jelenti például, hogy a nyári időszakban naponta sok-sok kilométert megtéve, a növények számára ideális időszakban, éjszaka végrehajtott öntözésekre több köbméter vizet használnak fel. A belvárosban például 114 darab balkonládát helyeztek ki, ezek különös gondoskodást igényelnek, az öntözés mellett a víztartályukat is rendszeresen feltöltik, amire a klímaváltozás, a gyakoribb kánikulai napok, hetek miatt sűrűn kell sort keríteni. A többi növény, a fák kiválasztásánál is tekintettel kell lenni a megváltozott időjárásra, tette hozzá Horváth István. Olyan fajtákat választanak ki az ültetéskor, illetve pótláskor, amelyek a városi környezetet jól tűrik, hiszen kevesebb csapadékot tudnak felvenni a talajon keresztül a szilárd burkolatok miatt és az épületekről visszasugárzó hő is sokkal jobban megterheli a növényeket. Horváth István úgy látja, a városi közterületek attraktív megjelenése, a virágosítás, parkosítás mellett fontos szempont volt a verseny bírálói számára az itt tetten érhető környezettudatos szemlélet is. Ez nemcsak a központban szembeötlő, megmutatkozik a külső városrészekben is, ahol a lakossággal közösen szépítik, gondozzák a környezetet.

Az ügyvezető a többi pályázó anyagát látva úgy fogalmazott, Zalaegerszeg esélyes arra, hogy a közeli jövőben a nemzetközi versenyben hazánkat képviselje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában