Kiállítás

2017.11.07. 12:56

Kiállítás nyílt a látássérültek egyesületének múltjáról Keszthelyen

A Látássérültek Zala Megyei Szervezetének 60. évfordulója alkalmából múltidéző kiállítás nyílt a keszthelyi csoport életéről a Fejér György Városi Könyvtárban.

Szabó Judit

Szalai Sándor az egyesületi életet felelevenítő tablók előtt

Fotó: Szabó Judit

A tárlaton a nyolcvanas évektől kezdve lehet nyomon követni a klubélet alakulását fotókon, újságcikkeken keresztül. Szalai Sándor, a Látásfogyatékosok Keszthelyi Kistérségi Egyesületének vezetője elmondta, hogy a dokumentumokat a tagjaiktól és családjuktól gyűjtötték, a képek több olyan kedves sorstárs emlékét is őrzik, akik már nincsenek az élők sorában.

Szalai Sándor az egyesületi életet felelevenítő tablók előtt
Fotós: Szabó Judit

A könyvtárban nyílt kiállítás kapcsán szót váltottuk a 36 tagot tömörítő térségi egyesület működéséről is.

- Évente kétszer egészségügyi felmérésen vesznek részt a tagjaink, emellett szociális segítséget nyújtunk a sorstársainknak. Segédeszközöket biztosítunk, például az olvasáshoz megfelelő nagyítót, vagy beszélő vérnyomásmérőt számukra. Különféle programokon veszünk részt, és havonta egyszer tartunk klubtalálkozót – ismertette tevékenységüket.

Részlet a tablókból
Fotós: Szabó Judit

Az egyesület közreműködött a városban zajlott akadálymentesítési programokban. Szalai Sándor elmondta, hogy a földhivatal például már a vakok és gyengénlátók számára is akadálymenetes.

- Kértük, hogy a hívószámokat a hivatalban ne csak kijelzőkön jelenítsék meg, hanem mondják is be, nagy örömünkre ez megtörtént. Kezdeményeztük, hogy ugyanígy működjön ez a postán, ott azt a választ kaptuk, hogy a következő felújításnál figyelembe veszik a kérésünket, de addig is bármikor bemegy egy látásfogyatékos vagy vak ember, van olyan munkatársuk, aki segít neki. Úgy érzem, amit lehetett, azt megoldották e téren a városban.

Részlet a tablókból
Fotós: Szabó Judit

A sorstársaknak járó állami támogatásról elmondta, a legalább 95 százalékban látássérültek kapnak fogyatékossági támogatást, ez havonta mintegy 20 ezer forintos segítséget jelent, emellett például utazási támogatást lehet igénybe venni, ami már szélesebb kört érint.

Az egyesület mindennapjaiba betekintést engedő tárlat – melyet Ruzsics Ferenc polgármester nyitott meg hétfőn – pénteken zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában