Mesterségek napja

2017.10.29. 12:00

Régi mesterségek és hajdani ízek sorakoztak fel Keszthelyen

Szorgos kezek alkottak mesterek segítséggel, ínycsiklandó illatok csábították a művészi munkában megfáradtakat Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban szombaton a Mesterségek napján.

Keszey Ágnes

Tánczosné Marika, Salamon Józsefné és Koloszár Györgyné palacsintát, császármorzsát és dödöllét sütött Simon Edit keramikusművész is megismertette mestersége fortélyaival az érdeklődőket Fotó: Keszey Ágnes

Különleges italt, mézbort kínált a felnőtteknek Plótár László.

-Régi tradíció alapján készül: az 1800-as években aranyérmesek voltak a mézborok, vetekedtek a tokaji aszúval. Ám az idők folyamán háttérbe szorultak ezek az itókák- mondta el a cserszegtomaji méhész, akitól azt is megtudtuk: a másfél évig is erjedő itóka 100 literjének elkészítéséhez 30 kiló méz kell.

Kicsit arrébb a gyenesdiási és a keszthelyi nyugdíjasklub tagjai sütötték és kínálták finomságaikat.

Tánczosné Marika, Salamon Józsefné és Koloszár Györgyné palacsintát, császármorzsát és dödöllét sütött Simon Edit keramikusművész is megismertette mestersége fortélyaival az érdeklődőket Fotó: Keszey Ágnes

-Drága szüleinktől tanultuk ezeket. A dödölle újra divatba jön: már főételként kínálják az éttermek. A palacsinta soha nem megy ki a divatból, a smarni régi étel, de nem mindenki szeret vele foglalkozni – mondta Tánczosné Marika. Salamon Józsefné hozzátette: a császármorzsát házi lekvárral tálalják, Koloszár Györgyné pedig elárulta: a régen szegények eledelének számító dödölléhez minél lisztesebb burgonya a legjobb, s megpirítva, hagymával, tejföllel tálalják.

A Mesterségek napján fafaragó, csipkeverő, keramikus is várta az érdeklődőket, akik díszíthettek mézeskalácsot, hímezhettek és gyöngyöt is fűzhettek.

- A néprajzi gyűjteményünk sokféle tárgyat tartalmaz, melyeknek a készítését nem nagyon ismeri a mai kor embere. Másrészt egyre kevésbé találkozunk az ízekkel, melyeket az ember nagyszüleitől kapott. Ezeket szeretnénk bemutatni a fiataloknak – szólt a nap céljáról Németh Péter múzeumpedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában