Konyhakert

2017.09.30. 08:00

Fontos, hogy ápoljuk a kerteket!

A Földművelésügyi Minisztérium revitalizációs programot indít az elhagyott, elhanyagolt zártkertek ismételt művelésbe vonása érdekében.

Horváth-Balogh Attila

Erről Lantos Gergely, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztési és vidékstratégiai főosztályának vezetője beszélt a közelmúltban Nagykanizsán, a Magyarország legszebb konyhakertjei program helyi versenyének eredményhirdetésén.

 

Mint arra rámutatott: országszerte mintegy 200 ezer hektárnyi parlagon heverő zártkert van.

– Ez több, mint 1,1 millió földparcellát jelent, amiből jól látható, mennyire elaprózódott a birtokszerkezet – folytatta. – Adataink szerint itt, Zalában is közel 27 ezer hektárnyi a művelésen kívüli zártkert, ami szintén 2000 négyzetméter alatti területekből tevődik össze. Nyilvánvaló, hogy ezek a nagyüzemi termelésbe nem vonhatók be, ezért különálló programot kellett rájuk kidolgoznunk. Ezek a birtokok régen értékes szőlőhegyi területek, gyümölcstermő földek voltak, de tulajdonosaik ma már nem tudják, vagy nem akarják művelni őket. Szomorú, hogy értékes gyümölcs-, illetve tájfajták lettek az enyészeté. És elveszni látszik a műveléshez szükséges tapasztalati tudás is.

Lantos Gergely
Fotós: Horváth-Balogh Attila

Lantos Gergely azt is elmondta: a rendelkezésre álló keretösszeg 2 milliárd forint, amelyből a zártkertekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések (közösségi víz- áramvételi helyek kialakítása, útfelújítások) megvalósításához az önkormányzatok pályázat útján igényelhetnek átlagosan 10-10 millió forintnyi támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában