Fiktív számlákkal üzleteltek éveken át

2024.02.01. 08:30

Milliárdokat csalt el a telefonos banda

Céghálózatot kiépítve csalta el az adót az a bűnbanda, amelynek tagja ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

 A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit által kiadott tájékoztató szerint gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé az a nyolc vádlott, aki 2018 és 2021 között márkás okostelefonok kereskedelmére az adó kijátszására hozott létre céghálózatot. Ennek segítségével a megszerzett jövedelmüket az adóhatóság elől eltitkolták, ily módon 4 milliárd forintot meghaladó összegben károsították meg a költségvetést.

Dr. Jánky Judit
Fotó: Ügyészség

A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint az ügy elsőrendű vádlottja budapesti vállalkozóként mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozott. Ismerősével, a másodrendű, szintén a fővárosban cégtulajdonos vádlottal 2018-ban elhatározták, hogy az Európai Közösségen belüli szállítóktól elektronikai eszközöket – elsősorban márkás mobiltelefonokat – szereznek be nagy mennyiségben. A beszerzés tényleges eredetének elleplezése érdekében több szintből álló fiktív céghálózatot hoztak létre. Ennek kialakítására olyan fiktív számlázási láncolat létrehozása érdekében volt szükség, ami azt a látszatot keltette, hogy a láncolat végén lévő vállalkozás nem az Európai Közösségen belüli beszállítóktól közvetlenül, hanem a számlázási láncolatban előtte elhelyezkedő belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be az okostelefonokat.

Ezzel a számlázási lánccal az elsőrendű vádlott által irányított kft. az adófizetési kötelezettségét jogtalanul csökkentette a belföldi beszállítók által kiállított fiktív költségszámlák általános forgalmi adó tartalmának levonásával.

Az ügy további hat vádlottja, szintén gazdasági társaságok ügyvezetői – közülük ketten Szlovákiában –, akik a többszintű céghálózat részeként rendszeresen állítottak ki a bűnszervezetet irányító és a „számlagyárat” működtető első- és másodrendű vádlottak útmutatásai szerint valótlan számlákat.

A vádlottak tevékenységüket több éven keresztül folyamatosan végezték. A csoportot konspiratív módon hosszabb időre, az adótörvények kijátszására irányuló, rendszeres anyagi haszonszerzés céljából hozták létre és „kódnyelven” kommunikálva működtették. Mindezek eredményeként az elsőrendű vádlott cége 2018 novembere és 2021 márciusa között összesen 4,1 milliárd forintot meghaladó összeggel csökkentette jogosulatlanul a fizetendő általános forgalmi adója mértékét, s okozott ezzel a központi költségvetésnek ugyanekkora meg nem térült vagyoni hátrányt.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt, és fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában