185 vásárlót csapott be, összesen több mint 7 millió forinttal

2024.02.13. 17:03

Az internetes csaló legálisan működő webshop látszatát keltve verte át vevőit

Az ügyben a Zalaegerszegi Járásbíróság a 2024. február 13-án megtartott előkészítő ülésen hozott ítéletet.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Salivanchuk Semen

A tette miatt vádlottá lett, borsodi kistelepülésen élő 20 éves férfi 2020 januárjában elhatározta, hogy anyagi helyzetének javítására az interneten keresztül, elsősorban fényképek és rövid videók megosztásával népszerű és közkedvelt cipők, ruházati termékek, kiegészítők eladására ad fel hirdetést, bár a termékek valójában nem álltak rendelkezésére. A férfi több olyan internetes profilt hozott létre, mely azt a látszatot keltette, hogy a megrendelések teljesítése a közhiteles cégnyilvántartásba hivatalosan bejegyzett cég által működtetett webáruházon keresztül történik.  A hirdetésekben szereplő linkre kattintva a megrendelők a szabályosan működő webáruház látszatát keltő oldalra jutottak, ahol lehetőség volt a termékek típus, márka, méret szerinti kiválasztására. Valójában a férfi a meghirdetett termékek internetes kereskedelmére vonatkozóan engedéllyel nem rendelkezett, a fiókokat és a weboldalakat magánszemélyként üzemeltette, a termékek ténylegesen nem voltak a birtokában. Az eladásra kínált holmikat olyan kedvező áron, illetve vonzó akciókkal kínálta a kereskedelmi forgalomban lévő árakhoz képest, hogy arra minél több megrendelő jelentkezzen, ezáltal a lehető legtöbb bevételhez jusson. A megrendeléseket teljes körűen nem akarta és nem is tudta teljesíteni, célja az előre átutalt pénz megszerzése volt. Kezdetben a befolyt összegekből külföldi oldalakról, saját nevében, de a vevők címére rendelt árukat, hogy fenntartsa a szabályosan működő webshop látszatát. Rövid idő után azonban a beérkező pénzt teljes egészében saját céljaira fordította. A megtévesztett vásárlóktól a férfi a megrendelések visszaigazolását követően minden esetben a saját bankszámlájára kérte előre utalni a termékek vételárát és a csalárd módon megszerzett másfél millió forintot aztán saját céljaira fordította.

A fiatal férfi 2020. január elejétől 2020. július 31-ig országszerte 185 vevőnek több mint 7 millió forint kárt okozott, amelyből csupán 508 ezer  forint térült meg az eljárás során.

Az  egerszegi törvényszék közlése szerint az ügyben a Zalaegerszegi Járásbíróság a 2024. február 13-án megtartott előkészítő ülésen hozott ítéletet. A történteket beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különbözőképpen minősülő csalásban mondta ki bűnösnek, és halmazati büntetésül 1 év 8 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, valamint vele szemben 1.570.800 forint vagyonelkobzást is, továbbá kötelezte a férfit a vevőinek okozott kár megfizetésére.

Az ítélet a polgári jogi igények kivételével jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában