Mindenki készüljön fel!

2024.02.08. 10:50

Hatalmas szél miatt figyelmeztet a katasztrófavédelem

A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken szeles időjárás lesz jellemző vármegyénkben, emiatt elsőfokú figyelmezetés lesz érvényben, mivel a széllökések ereje esetenként a 70 km/h-t is meghaladhatják. Szombaton és vasárnap esőre is számíthatunk, éppen ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy ügyeljen értékeire, és fogadja meg a ZVMKI tanácsait!

Zaol.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Nicoleta Ionescu

Azért, hogy elkerüljük, vagy minimalizáljuk a károkat, mi magunk is sokat tehetünk. Első lépésként ajánlatos a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető applikációjának, a VÉSZ-nek a telepítése, hiszen a program időjárási előrejelzéseket is közöl még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének.

  • Ilyen viharos szél előtt a házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Szélviharban akkor járunk el a legjobban, ha összepakolunk tehát az udvaron, elhalasztjuk a kinti tevékenységeinket (kerti munka stb.), tüzet pedig nem rakunk semmilyen kültéri helyszínen, hiszen egy felkapott apró parázs könnyedén terebélyes tüzet okozhat szabad téren, de akár ingatlanoknál is.
  • Ilyenkor nem érdemes autóinkkal fák alá parkolni és kerüljük azt, hogy recsegő, ropogó faágak, fák közelébe menjünk! Ha leszakadt villanyvezetéket, vagy más egyéb vezetéket látunk, ne menjünk a közelébe, inkább jelezzük a szolgáltató irányába! Ha egy kidőlt, kisebb fa, vagy akár ágak állják útját autónknak, akkor távolítsuk el az útról, azonban ha nagyobb fa dőlt az úttestre, akkor értesítsük a tűzoltókat!
  • Házunk, lakásunk ablakait érdemes csukva tartani, és figyeljük a szén-monoxid-érzékelőnket is, hiszen a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe! Ha nagyon erős a szél, inkább áramtalanítsuk otthonunkat és készüljük fel akár egy hosszabb áramkimaradásra is!
  • Gondoskodjunk vízelvezető árkaink tisztán tartásáról is! Nem ritka manapság, hogy pár óra leforgása alatt nagy mennyiségű csapadék hullik egy adott területre. Éppen ezért fontos, hogy a vízelvezető árkainkat is tisztán tartsuk, ellenkező esetben ugyanis azok túltelítődöttsége problémát okozhat akár a közlekedésben, akár saját ingatlanunkban is. A saját ingatlanunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Olvasható a katasztrofavedelem.hu-n.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában