Biztonságunk szolgálatában

2024.01.17. 08:00

Túrázót mentettek, balesetek, vihar után segítettek a tűzoltók Zalában

Tavaly több száz műszaki mentést hajtottak végre a zalai tűzoltók. A katasztrófavédelmi igazgatóság által összeállított visszatekintés a második félév történéseiből idézi fel a jelentősebbeket.

Arany Gábor

Mocsárjáróval mentették a bajba került túrázót

Fotó: Katasztrófavédelem

Július 31-én megsérült egy gázvezeték Zalaegerszegen, a Berzsenyi Dániel utcában. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek az utcában, majd riasztották a gázszolgáltatót és a csatornázási műveket, illetve biztosítják a helyszínt, ahova időközben megérkeztek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor munkatársai is. Az érintett útszakaszról elterelték a forgalmat, és a vezeték kijavításának idejére mintegy ezer fogyasztónál szünetelt a gázszolgáltatás a Berzsenyi utcától kifelé, a csácsbozsoki városrész irányába.

Augusztus 3-án frontálisan ütközött egymással két személygépkocsi a 75-ös főúton, Hernyék térségében. A lenti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben csak a sofőrök utaztak. 
Augusztus 6-7-8-án a vármegyében lehullott nagy mennyiségű csapadék, valamint a viharos időjárás miatt 29 helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára. Az egységek 24 alkalommal kidőlt fákat távolítottak el az úttestről, 4 helyszínen pincékben, mélygarázsban és vízóraaknában felgyülemlett vizet szivattyúztak ki, egy esetben pedig egy megsüllyedt családi házból mentettek ki egy embert Felsőrajkon. Molnáriban, Muraszemenyén és Tótszerdahelyen árvízi védekezés kezdődött a megáradt Mura miatt. A három, árvízvédelmileg érintett településen a víz a védekezésnek köszönhetően egyik ingatlanba sem tört be. Csupán Muraszemenyén, három ház kertjében emelkedett meg akkora mértékben, hogy egy idős embernek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát. Ezeket a házakat homokzsákokkal körbevédték az ott dolgozó önkéntesek és mentőcsoportok.

Molnáriban, Muraszemenyén és Tótszerdahelyen árvízi védekezés kezdődött a megáradt Mura miatt. 
Fotó: Katasztrófavédelem


Augusztus 7-én bajba jutott túrázót mentettek a keszthelyi tűzoltók Zalaszántónál speciális mocsárjáró bevetésével. 
Augusztus 23-án több táblát is kidöntött, árokba hajtott, majd felborult egy személygépkocsi a 74-es főúton, Magyarszerdahely közelében. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, amiben csak a sofőr utazott. Az egység autómentőre segítette a gépkocsit, az úttestet pedig megtisztította a törmeléktől. 

Augusztus 26-án leesett az ajtó kilincse, ezért a szoba foglyává vált egy kisgyermek és egyik szülője Zalaegerszegen, egy Mártírok úti társasházban. A város hivatásos tűzoltói magasból mentő segítségével bejutottak az ingatlanba, majd az ajtó kinyitásával kiszabadították a bajbajutottakat átmeneti fogságukból.

Október 11-én frontálisan ütközött egymással két személygépkocsi Keszthelyen, a Szendreytelepi úton. A baleset következtében mindkét autó sofőrje beszorult. Őket a város hivatásos tűzoltói feszítővágó segítségével kiszabadították, majd átadták a mentőknek. 
Október 31-én két személyautó karambolozott Alsónemesapáti közelében, a 76-os főút 48-as kilométerénél. A baleset következtében az egyik jármű felborult, a másik személyautóba pedig egy ember beszorult. Őt a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki, majd átadták a mentőknek. Az egységek az egyik autót áramtalanították. A balesetben hárman haltak meg.  

Hárman haltak meg Alsónemesapáti közelében a 76-os főúton bekövetkezett balesetben
Fotó: ZH Archív

November 2-án újabb halálos baleset történt, ezúttal Bocfölde és Sárhida között, ahol kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze. A baleset következtében az autóban utazó két személy beszorult. Őket a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították, majd átadták a mentőknek. Az egységek áramtalanították a járműveket. A kisteherautó benzines kannákat szállított, amelyek közül az egyikből szivárogni kezdett az üzemanyag. A tűzoltók megszüntették a szivárgást, majd biztonságos helyre helyezték a kannákat. 
November 4-én összeütközött, majd árokba csapódott két személygépkocsi a 7-es főút 194-es kilométerénél, a galamboki elágazónál. Az egyik járműből kiesett egy ember, akit a vízelvezető árokban találtak meg a műszaki mentést végző nagykanizsai és zalakarosi hivatásos tűzoltók. Egy másik ember beszorult ugyanebbe a gépkocsiba. Őt feszítővágóval szabadították ki az egységek, majd áramtalanították az autókat. A helyszínen a műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A járművekben összesen öten utaztak, egy emberen már nem lehetett segíteni. 
November 10-én két személygépkocsi ütközött össze Zalaszentiván és Alibánfa között. Az egyik autó a közeli kukoricásba csapódott, a másik az úttesten maradt. Mire a zalaegerszegi hivatásos, illetve a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, egy ott tartózkodó polgárőr áramtalanította a kocsikat, amelyekben összesen hárman utaztak. Az egységek kivontatták a kukoricásból az egyik járművet, majd az úttest letakarításában segítettek. 
November 25-én este egy ember halálos szén-monoxid-mérgezést szenvedett Gellénházán. A lakásban nem volt CO-érzékelő.

December 2-án tisztálkodás közben lett rosszul két ember Zalaegerszegen, egy Mártírok útjai társasházi lakásban. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik kézi műszerrel mértek, de nem volt kimutatható már a szén-monoxid jelenléte a fürdőszoba légterében. A tűzoltók a gázszolgáltatót és a kéményseprőket is értesítették. A mentőszolgálat a lakásból három embert megfigyelésre a kórházba szállította, mert felmerült a szén-monoxid mérgezés gyanúja. A lakásban nem üzemelt szén-monoxid érzékelő. 
December 19-én személygépkocsi csúszott le a 6835-as útról Tótszerdahely közelében és a szántóföldön, az oldalára dőlve állt meg. A járműben csak a vezetője utazott, akit a letenyei hivatásos tűzoltók kiemeltek a kocsiból és átadtak az időközben kiérkező mentőknek. A tűzoltók a járművet kerekeire állították, majd áramtalanították. 
December 28-án lecsúszott az úttestről, majd árokba borult egy személyautó Zalaegerszegnél, a 76-os főút 56-os kilométerszelvényénél. A város hivatásos tűzoltói kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet, amelyben csak a sofőr utazott.

Lecsúszott az úttestről, majd árokba borult egy személyautó Zalaegerszegnél, a 76-os főút 56-os kilométerénél.
Fotó: Katasztrófavédelem


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában