Bőven volt munkája a zalai lánglovagoknak

2024.01.15. 07:30

Társasházi gázrobbanás, bálatüzek

Visszatekintésünkben 2023 harmadik negyedévében bekövetkezett nagyobb tűzeseteket idézzük fel a katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolója alapján

Zaol.hu

Traktor gyulladt ki Lenti határában

Fotó: Lenti HTP

Július 1-én kigyulladt a tarló és a rendre vágott szalma Lakhegy külterületén. Mintegy hét hektárt érintett a tűz, amely körülbelül tíz méter hosszan egy búzatáblára is átterjedt. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. 

Július 6-án tűz keletkezett egy tizenhat lakásos társasház villanyóraszekrényében Keszthelyen, a Deák Ferenc utcában. Az esethez riasztott városi hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően porral oltóval rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A beavatkozás idejére kilenc embernek kellett elhagynia az épületet. Ők, miután a tűzoltók kiszellőztették a füsttel telítődött lépcsőházat, visszatérhettek otthonaikba. 

Július 10-én száz bála égett egy állattartó telepen Pusztamagyaródon, a Kossuth Lajos úton. Az esethez riasztott letenyei és zalaegerszegi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az egységek munkáját egy munkagép is segítette.

Augusztus 17-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy bálázó Rédics külterületén, a 86-os főút közelében. A mezőgazdasági gép körül a tarló is égett, mintegy száz négyzetméteren. Lenti város hivatásos tűzoltói két vízsugárral körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat. A vontató járművet sikerült leválasztani, majd visszahűtötték a felhevült bálázógépet. 

Augusztus 25-én kigyulladt hetven bála egy kétszázhuszonöt bálából álló rakatban Hahót-Fakospuszta külterületén. Az esethez riasztott zalaegerszegi, pacsai, nagykanizsai hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, három vízsugárral fékezték meg a lángokat. A munkálatokat két erőgép is segítette, amelyekkel megbontották a rakatot, majd elhordták a bálákat a területről.

Szeptember 6-án gázrobbanás történt egy nagykanizsai társasházban, az Ady Endre utcában. A robbanás három lakást, egy földszintit, egy első emeletit, illetve egy másik társasház második emeleti lakást rongált meg. A város hivatásos tűzoltói elzárták a közműveket, majd a gázszolgáltató és a kéményseprők kiérkezéséig biztosították a helyszínt. A robbanás időpontjában az érintett ingatlanokban összesen heten tartózkodtak, de senki sem sérült meg, és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.  

Szeptember 7-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó Zalacsány külterületén, a lángok harminc négyzetméteres melléképületre is átterjedtek. A keszthelyi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal fékezték meg a tüzet.

Ennyi maradt a zalacsányi tűz után
Fotó: Keszthely HTP

Szeptember 11-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy tarlón dolgozó traktor Lenti külterületén, a 7538-as út mellett. A lángok a járműhöz csatolt körbálázóra is átterjedtek. A lenti hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a tüzet, majd visszahűtötték a traktort. 

Szeptember 15-én húsz szénabála kapott lángra Teskánd külterületén. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egység egy helyszínen tartózkodó munkagép, valamint kéziszerszámok segítségével megbontotta a bálákat, majd a még izzó részeket eloltotta. 

Szeptember 29-én leégett egy lakóház harminc négyzetméteres garázsa, valamint az ahhoz épített terasz Nagykanizsán, a Wlassics utcában. A városi hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően körülhatárolták, majd eloltották a lángokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában