Mulasztások sora

2024.01.10. 08:21

Súlyosan megsérült két munkás, amikor rájuk dőlt az épület Nagykanizsán

A történtek miatt büntetőeljárás indult, és nemrég vádat emeltek a dolgozók főnöke ellene.

Arany Gábor

A vádiratról dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. Eszerint a baleset a hiányos utasítások, felszerelések, valamint az elmaradt ellenőrzés miatt következett be. A mulasztásai miatt vádlottá lett 60 éves nagykanizsai férfi egyéni vállalkozóként fafeldolgozó üzemet működtetett a dél-zalai városban. Itt alkalmazta 2022. január elejétől segédmunkásként a később balesetet szenvedő két dolgozót. 

Az üzem vezetője tavasszal le kívánta bontatni a telephellyel szembeni területen álló 40 négyzetméteres, fából épült fedett tárolót, ezért az oldalsó megtámasztását szolgáló vaselemet 2022. március 26-án eltávolíttatta. Két nappal később délelőtt pedig arra utasította a két dolgozót, hogy az épület oldalfalait borító deszkákat feszítővassal távolítsák el. A bontáshoz tapasztalattal nem rendelkező dolgozókat a főnökük a művelettel kapcsolatban nem részesítette munkavédelmi oktatásban, közülük munkairányítót nem jelölt ki, illetve nem biztosított sisakot és védőruházatot a részükre. A dolgozók elkezdték a deszkák eltávolítását, ezt azonban az üzemet vezető vállalkozó nem ellenőrizte. Már lebontották a deszkák nagyobb részét, amikor 13 óra körül az épület váratlanul, teljes terjedelmében északi irányba eldőlt és maga alá temette a két munkást, akik a balesetben súlyos sérüléseket szenvedtek.

A 60 éves kanizsai férfi a bontás nem szakszerű elrendelésével, a védőruházat biztosításának és az ellenőrzésnek az elmulasztásával a dolgozók testi épségét és egészségét közvetlen veszélynek tette ki, valamint megszegte a munkavédelmi előírásokat.

Mindezekre tekintettel a Nagykanizsai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a férfivel szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában