Halálos áldozatot is követelt a tűz

2024.01.15. 09:30

Pusztítottak a lángok családi házban, műhelyben, garázsban

Visszatekintő sorozatunkban 2023 negyedik negyedévében bekövetkezett nagyobb tűzeseteket idézzük fel a katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolója alapján.

Zaol.hu

Lakóház konyhájában csaptak fel a lángok Nemespátrón, a Kossuth Lajos utcában.

Fotó: Nagykanizsa HTP

Október 8-án árokba hajtott egy személyautó a 7537-es út Bázakerettye és Borsfa közötti szakaszán. A jármű kigyulladt, és teljes terjedelmében égett. A lángokat az esethez riasztott letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók két vízsugárral oltották el. A gépkocsit a benne egyedül utazó sofőr időben elhagyta.   

Október 20-án tűzifa kapott lángra egy húsz négyzetméteres, garázsként funkcionáló melléképületben Fityeházán, a Petőfi úton. A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. A helyszínre elsőként érkező murakeresztúri önkéntes tűzoltók vízsugárral megfékezték a tüzet, majd a nagykanizsai hivatásos tűzoltókkal közösen a még izzó részeket is eloltották. 

Október 30-án menet közben kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy terepjáró a 7559-es úton, a hernyéki elágazó közelében. A lenti hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy arra közlekedő autós porral oltóval igyekezett megfékezni a tüzet, amit végül a lenti egység két vízsugárral oltott el. A járművet a sofőr időben elhagyta, így személyi sérülés nem történt. A beavatkozás ideje alatt a jelzett helyen a forgalom szünetelt. 

Menet közben gyulladt ki a terepjáró Hernyék közelében
Fotó: Lenti HTP

Október 31-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy száztíz négyzetméteres műhely Tótszerdahelyen, a Kossuth Lajos utcában. A nagykanizsai és letenyei hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek az épületből két acetilén- és három oxigénpalackot hoztak ki, amiket visszahűtöttek.

November 4-én tűz ütött ki egy családi ház egyik szobájában Zalacsányon, a Bocskai István utcában. A lángok az épület többi helyiségére, majd a tetőszerkezetére is átterjedtek. Az esethez riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók három vízsugárral oltották el a lángokat. Az egységeknek a tetőn sikerült megállítaniuk a tűz továbbterjedését, azonban az ott lévő cserepeket mintegy harminc négyzetméteren meg kellett bontaniuk, hogy a még izzó részeket eloltsák. Az ingatlant az ott élők időben elhagyták, így személyi sérülés nem történt. 

November 11-én vödörben tárolt parázs gyújtott meg egy, a közelében lévő, éghető folyadékot tartalmazó műanyag üveget, a lángok pedig a közeli farakásra is átterjedtek egy családi ház teraszán Becsehelyen, a Táncsics Mihály utcában. A tűz az épület bejárati ajtajára, néhány bútorra, valamint az elektromos hálózatra is átterjedt. Az esethez riasztott letenyei tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a lángokat, majd a visszahűtötték az ingatlan megégett részeit. Az egység a terasz tűzzel érintett részeit, valamint a megégett bútorokat eltávolította. A lakást az ott élő két ember a szomszédok segítségével időben elhagyta, így személyi sérülés nem történt. 

November 15-én füstölni kezdett az álmennyezetbe szerelt elektromos fűtőtest Keszthelyen, egy Mikus Gyula sétányon lévő hotelben. A város hivatásos tűzoltói megbontották az álmennyezetet, majd eltávolították a berendezést. A beavatkozás idejére 63 vendég hagyta el az épületrészt, akik a füstölés megszüntetését követően visszatérhettek szobájukba.

November 18-án az asztali lámpa izzójától meggyulladt több könyv, emiatt pedig füst szivárgott ki egy földszinti lakásból Zalaegerszegen, az Erkel Ferenc utcában. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a lakást, majd egy embert kimentettek a füsttel telítődött ingatlanból, és átadták a mentőknek. Az egységek kiszellőztették a lakást. 

November 26-án robbanás után tűz ütött ki egy család házhoz hozzáépített lakrészben Gyenesdiáson, a Csányi László utcában. A 15 négyzetméteres kis épület teljesen megsemmisült A keszthelyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat. Az életvitelszerűen használt lakrészből egy ember ki tudott jönni, őt mentőhelikopter szállította kórházba. Még aznap tűz keletkezett egy garázs pincehelyiségében Egerváron, az Ady utcában. Az ott lévő kazán mellett fa és használati tárgyak égtek. Az esethez riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak a helyiségbe, majd vízsugárral eloltották a tüzet. Az egységek az oltási munkálatok közben a garázsból egy személyautót, motort, valamint kerékpárokat távolítottak el, a pincéből pedig egy propánbutángáz-palackot hoztak ki, amit nem ért hőhatás. A tűzoltók kiszellőztették az ingatlant.

December 3-án kigyulladt egy nyolcvan négyzetméteres lakóház Nagykanizsán, az Ezerjó utcában. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók vízsugarakkal oltották el a lángokat. A tűzoltók az oltás során kihoztak az épület pincéjéből három gázpalackot is. 

December 12-én teljes terjedelmében égett egy száztíz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Becsehelyen, a Dózsa György utcában. Az oltást a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók kezdték meg, akik elzárták a közműveket, majd a kiérkező nagykanizsai hivatásos tűzoltókkal közösen, négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kiérkezett. Irányításukkal az egységek kimentették az értékeket a lakhatatlanná vált házból, valamint elbontották a tető veszélyessé vált részeit. A tűz keletkezésének időpontjában ketten tartózkodtak az épületben, de időben elhagyták azt, így személyi sérülés nem történt. 

December 19-én egy lakóház konyhája égett Nemespátrón, a Kossuth Lajos utcában. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a lángok már a födémet és mintegy másfél négyzetméteren a tetőszerkezetet is elérték. A tűzoltók az épületet átvizsgálták, abban már senki sem tartózkodott. Eközben felleltek egy a hőtől felhasadt gázpalackot is. A tüzet három vízsugárral fékezték meg. 

December 21-én halálos tűzeset rázta meg Keszthelyt, miután a Cserszeg utcában kigyulladt egy családi ház. A több mint hetven négyzetméteres ház nappalijában berendezési tárgyak égtek. A város hivatásos tűzoltói két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az oltási munkálatok során a konyhából egy gázpalackot hoztak, amelyet nem ért hőhatás. Az ott élő idős férfi életét vesztette.

December 29-én Nagykanizsán, a Kaán utcában  kétszintes lakóház tetőszerkezete fogott tüzet. A város hivatásos tűzoltói a tetőre telepített napelemrendszer áramtalanítását követően több vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűz a lakótérre nem terjedt át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában