Két gépkocsivezető ellen emeltek vádat az illegális fuvar miatt

2024.01.16. 08:07

Bútorok helyett bevándorlókat szállítottak

A büntetőügyről dr. Németh Eszter, a főügyészség helyettes sajtószóvivője adott tájékoztatást.

Arany Gábor

A raktérbe vezető csapóajtó

Fotó: Ügyészség

A Németországban élő 43 éves román férfi és vádlottársa, egy 50 éves görög férfi gépkocsivezetőként dolgozott. Ily módon kerültek kapcsolatba 2023 júliusában Münchenben egy számukra ismeretlen, költöztetéssel foglalkozó görög céggel, ahonnan bútorszállításra kaptak megbízást Romániából Olaszországba. A szállításhoz tehergépkocsit is átvett a román férfi annak tudatában, hogy később a bútorszállításhoz használják, és az autót Münchenből Romániába, egy temesvári parkolóba vitte, majd a megbízótól kapott repülőjeggyel visszautazott Németországba.
Megbízójuk 2023. július 17-én gépkocsival Temesvárra vitte a leparkolt teherautóhoz a két sofőrt a bútorszállításra hivatkozva, majd a későbbiekben telefonos üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte velük, hogy a teherautóval illegális bevándorlókat kell szállítaniuk Olaszországba. A sofőrök ezt előre pontosan meg nem határozott fizetségért elvállalták azzal, hogy a pénzt a fuvar sikeres lebonyolítása után kapják meg. Július 18-án hajnalban a sofőrök megbízójuk utasításait követve Temesvár melletti erdős területre hajtottak, és a tehergépkocsi platójába beépített csapóajtón keresztül megközelíthető rejtekhelyre felvettek 29 Sri lanka-i, pakisztáni, bangladesi és indiai állampolgárságú személyt. Ez után az úti okmánnyal nem rendelkező külföldiekkel megrakodva Olaszország felé indultak. A szlovén-magyar határ rédicsi határátkelőhelyéhez érkező gépjárművet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai ellenőrizték, és ekkor a raktér hátsó részére pakolt bútorok mögött megtalálták az elbújt utasokat. 
A két sofőr letartóztatásba került, a Lenti Járási Ügyészség pedig minap vádat emelt ellenük embercsempészés bűntette miatt, és 5 év Magyarországról történő kiutasítás mellett 2 év 6 hónap időtartamú börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Bútorok mögött volt a rejtekhely
Fotó: Ügyészség


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában