A katasztrófavédelem felhívása

2024.01.23. 16:13

Az emberi figyelmetlenség okozott majdnem tragédiát

A közelmúltban több olyan tűzoltó beavatkozást igénylő eset történt Zala vármegyében, ahol az emberi figyelmetlenség okozott majdnem tragédiát. Ezek közül két helyszínen, tavaly november elején Zalaszántón, idén januárban pedig Nagykanizsán okozott bajt egy-egy kicsi, gázzal teli palack. De mi is történt ezeken a helyeken, teszi fel a kérdést honlapján a katasztrófavédelem.

Zaol.hu

Képünk illusztráció.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Nagykanizsán január 10-én történt robbanás, miután egy melléképületben a tulajdonos gázkonvektorra helyezett fel egy öngyújtótöltő-palackot. Az épület jelentős mértékben rongálódott, ugyanakkor senki sem sérült meg. 

Zalaszántóra pedig a hajnali órákban riasztották a keszthelyi hivatásos tűzoltókat még 2023. november ötödikén, ahol robbanást okozott egy kályha mellett felejtett, égésgyorsításhoz használt kis gázpalack egy családi házban. Két embert a kiérkező tűzoltók kísértek ki a házból, majd adtak át a mentőknek. 

Hitted volna? A zalaszántói robbanás erejétől a ház ablakai és ajtói, valamint a tetőszerkezet is megrongálódott. Egy kicsi palack ekkora rombolást tud okozni? Igen! 

Nem csak a normál méretű, hanem a kis méretű háztartási PB-palackok, így a gázöngyújtó-töltők és gázlámpák használata során is több veszélynek ki lehetsz téve, ha nem tartod be a biztonsági előírásokat. Ezek a veszélyek különösen a következők lehetnek:

  • Robbanás: A PB-gáz sűrűsége a levegőnél nagyobb, így gázömlés esetén zárt helyen összegyűlve szikra, vagy nyílt láng hatására robbanások léphetnek fel. A palackokat úgy tervezték, hogy csak 60-70 bar túlnyomás esetén hasadjanak fel, de ez igen extrém helyzetet feltételezne. A robbanás elkerülése érdekében fontos, hogy a palackokat, gázöngyújtókat és gázlámpákat távol tartsd a tűzforrásoktól, ne rázd, ne üsd meg, ne tegyed ki hőhatásnak, és ne használd a lejárt vagy sérült termékeket. A PB gázpalackot nem szabad túlmelegíteni, mert a gáz nyomása növekszik, és a palack deformálódhat, felrobbanhat. A palackot mindig hűvös, száraz és árnyékos helyen kell tárolni, és nem szabad közvetlen napfénynek vagy tűznek kitenni. A palackokat 10 évente nyomáspróbának kell alávetni, és a szelepeket is rendszeresen cserélni kell.
  • Égés: A PB-gáz lángja nagyon forró, és könnyen megégetheti a bőrt, a ruhát, vagy a környező tárgyakat. Az égés elkerülése érdekében fontos, hogy a gázpalackokat, gázöngyújtókat és gázlámpákat óvatosan gyújtsd meg, és ne érintsd meg a lángot vagy a fűtött felületeket. Tartsd távol a gyerekektől, háziállatoktól, és gyúlékony anyagoktól. Ha égési sérülést szenvedsz, azonnal hűtsd le a sebet hideg vízzel, és fordulj orvoshoz!
  • Mérgezés: A PB gáz szén-monoxidot és más káros anyagokat is tartalmaz, amelyek belélegezve mérgezést okozhatnak. A mérgezés tünetei lehetnek fejfájás, szédülés, hányinger, légszomj, ájulás, vagy akár halál. A mérgezés elkerülése érdekében fontos, hogy a gázpalackokat, gázöngyújtókat és gázlámpákat csak jól szellőztetett helyen használd, és ne légy túl közel hozzájuk. Ha gyanús szagot érzel, vagy rosszul érzed magad, azonnal hagyd el a helyiséget, és szellőztess ki alaposan. 

Ha a fenti tanácsokat betartod, nagyobb biztonságban vagy és elkerülheted az ilyen jellegű tűzeseteket. Ha mégis tűz ütne ki, akkor haladéktalanul hívni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, akik mindig készen állnak, hogy segítsenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában