Felhívás

2023.11.11. 16:30

Óvatosan az online vásárlással is! - figyelmeztet a rendőrség

A használt cikkek eladására szolgáló internetes felületeken és a közösségi médiában létrehozott piactereken is vannak kockázatai a vásárlásnak. A Mátrix Projekt keretében a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, figyelmeztet a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Érdemes megfogadni a tanácsaikat.

Zaol.hu

A közelmúltban Zalában is több online csalás miatt indult nyomozás.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Gyorgy Barna

Az online vásárlás lehetőségét a modern világban egyre többen veszik igénybe, hiszen gyors és praktikus. Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a webáruházakban, online kereskedelmi felületeken az adásvétel is hordozhat magában veszélyeket.

A közelmúltban Zalában is több online csalás miatt indult nyomozás. Az esetek között előfordult, hogy a használt cikkek eladására szolgáló internetes felületen, vagy a közösségi médiában létrehozott piactéren estek áldozatául a sértettek.

Egy wifi-jelerősítőt kínált eladásra egy nagykanizsai férfi. Vásárlóként jelentkezett az az elkövető, aki az eladó által megadott e-mailcímre egy olyan adathalász linket küldött, amely megtévesztésig hasonlított az egyik csomagküldő felületére. A belépést követően a bejelentő megadta a bankkártyaszámát és a CVC-kódját is, majd a számlájáról jelentős összeget emeltek le.

Játékkonzolt szeretett volna vásárolni egy zalaszentiváni férfi, és az egyik online piactéren utalta el előre a vételárat, de a terméket nem kapta meg. Az utalást követően már sem a csalót, sem a hirdetést nem lehetett elérni.

Ismerje meg az elkövetők módszereit, és ne dőljön be a csalóknak!

Fogadja meg a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • Tartsa észben, hogy az online piacterek, aukciósoldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért!
  • Ha Öntől vásárolnak, akkor azonnal fogjon gyanút, ha a bankszámlaszámán kívül bármilyen más adatát is elkérik!
  • Ne tévessze meg, hogy az Öntől vásárolni szándékozó személy egy csomagküldő szolgálat linkjét adja meg! A személyes banki adatait ott nem kérik el.
  • Ha üzenetben kap átirányító linket, mindig ellenőrizze, hogy nem egy áloldalról van-e szó!
  • Soha ne küldje el ismeretleneknek a bankkártyaadatait, a háromjegyű, biztonsági CVC-kódot, a PIN-kódját, illetve netbankja belépési adatait! 
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára!
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken ne indítson online banki tranzakciókat!
  • Lehetőség szerint mindig utánvéttel fizessen a megrendelt árucikkért!

Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon vagy a 112-es segélyhívó számon!

(Forrás: police.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában