Megrovást kapott

2023.11.29. 09:02

Azt hazudta, meglopták, hogy segélyt kapjon

A csalárdságra azonban fény derült, és a magát áldozatnak beállító nő ellen büntetőeljárás indult, amelyben nemrég született meg a vádirat.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Ennek lényegéről dr. Jánky Judit, a  főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. Eszerint az ügyben vádlottá lett 48 éves zalaegerszegi nő 2023 novemberében feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon, miszerint Zalaegerszegen a Platán sori Center irodaházban a felügyelet nélkül hagyott táskájából valaki ellopta személyes okmányait és 250 ezer forintját. A bejelentés alapján nyomozás indult, ez feltárta, hogy a bűncselekmény nem történt meg, a nő a hatóságot szándékosan félrevezette. Tette ezt azért, hogy pénzhez jusson. A feljelentését követő első tanúkénti kihallgatásakor ugyanis azt kérte, hogy a rendőrség az áldozatsegítő támogatások igénybevételéhez felhasználható igazolást állítson ki részére. Ezt megkapta, majd a iratot felhasználva a nő azonnali pénzügyi segélyt kért a kormányhivataltól.  Az áldozati státusz igazolását szolgáló bizonyítvány alapján már másnap megállapítottak számára 166.310 forint pénzügyi segélyt, amit fel is vett.
Miután a nyomozás feltárta a feljelentése valótlan tartalmát, a nőt  kötelezték  a jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetésére, aminek maradéktalanul eleget tett. 
A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés vétségét és közokirat-hamisítás bűntettét elkövető nő beismerő vallomásra, megbánására, büntetlen előéletére és az okozott vagyoni hátrány teljes megtérítésére figyelemmel vele szemben a legenyhébb büntetőjogi intézkedést, megrovást alkalmazott.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában