Augusztus 26-tól

2023.08.26. 09:30

Mától tűzgyújtási tilalom Zalában is

Szombattól tűzgyújtási tilalom lépett életbe az ország egész területén, így vármegyénkben is. - adta hírül a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Zaol.hu

Forrás: A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldala

Fotó: Szombathely HTP

Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, azok kétszáz méteres körzetében, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Az ország egész területén a kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. A kiszáradt biomassza miatt akár egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, és a felszíni tüzek könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. 

A tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni.

Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet, de inkább halasszuk el ezt a tevékenységet! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában