A Katasztrófavédelem felhívása

2023.07.11. 12:11

A hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása

zaol.hu

Illusztráció

Fotó: Archív

Idén eddig 92 szabadtéri tűzesethez vonultak a vármegye tűzoltói Zalában, ezek során több mint ötven hektárnyi terület égett le. Az esetek során két ember sérült meg. A hétfő sem múlt el szabadban felcsapó lángok nélkül: Pusztamagyaródon bálák égtek, Nagypáliban pedig egy tarló.

Magyarországon ebben az évben közel 3900 tűz keletkezett a szabadban, melyek csaknem fele az erdő- és mezőgazdaságot érintette. Bár az idei, csapadékosabb évben kevesebb szabadtéri tűz keletkezett, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene a betakarítási munkák közben odafigyelni a tűzmegelőzésre. 

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, hanem az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Továbbra is fontos, hogy 

  • gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is!
  • a mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát!
  • a munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől!
  • a betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltásra alkalmas készülék!
  • a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni!
  • a kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie!
  • ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet!
  • az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat!
  • a gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni!

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a felsorolt tanácsok megfogadását, hiszen így jelentősen csökkenthető a nagyobb kiterjedésű tüzek kockázata! Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon. - írja a katasztrofavedelem.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában