Önkormányzati választás

2023.02.20. 14:03

Pénzt ígért a voksokért a kanizsai férfi

Pénzt ígért a voksokért az a férfi, akit választás rendje elleni bűntettel vádolt meg a főügyészség.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pesti Tamás / FMH

A történt 2019 októberére nyúlik vissza. Az önkormányzati választáson Mikekarácsonyfán polgármester-, illetve egyéni jelöltként indult egy házaspár, ők az ügyben most vádlottá lett, akkor 49 éves nagykanizsai férfi ismerősük segítségét kérték a győzelem érdekében. A terv szerint szűkös pénzügyi helyzetben élő embereknek fizetnek 15 000 - 20 000 forintot, hogy szavazzanak a polgármesterségre aspiráló férjre. Ennek érdekében jelentkezzenek be a házaspár mikekarácsonyfai ingatlanaiba. Az asszony megkérte a kanizsai ismerősét, amennyiben tud valakit, aki átjelentkezne és készpénzért cserébe a férjére szavazna a választásokon, akkor az ajánlatukat mondja el neki. A kanizsai férfi a könnyű pénzszerzési lehetőségről négy személyt tájékoztatott azzal, hogy a fizetséget a szavazáskor kapják meg. Elkérte okmányaikat, aláíratta velük a lakcímváltozást bejelentő lapokat, ezeket átadta a nőnek, aki a lakcímváltozásokat bejelentette. Ily módon a kanizsai férfi közreműködésével a választásokat befolyásoló anyagi ígéretét a férj eljuttatta jövendőbeli választóinak, ők pedig erre tekintettel átjelentkeztek a mikekarácsonyfai lakcímekre. A férj a polgármester-jelöltségtől, míg a feleség a képviselő-jelöltségtől 2021. október 8-án – a büntetőeljárás megindulását követően – visszalépett, így a választás eredményét végül nem befolyásolta a kanizsai férfi közbenjárása.

A házaspár vonatkozásában a büntetőeljárás már korábban jogerősen lezárult – végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést kaptak 2022 februárjában –, míg a kanizsai férfit a főügyészség választás rendje elleni bűntettel vádolta meg, közölte dr. Pirger Csaba sajtószóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában