Őrizetben

2022.09.07. 09:39

Csak egy alsógatya volt az egyik zalaegerszegi katalizátortolvajon, amikor rajtaütött a TEK (videó)

Közel ötmillió forint kárt okozott az a három férfi, aki gépkocsik katalizátorát vágta le és lopta el, a trió két tagjának letartóztatását szerdán rendelte el a nyomozási bíró.

police.hu, Arany Gábor

Fotó: police.hu

A büntetőeljárásról tájékoztatást adva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, az ötvenéves zalaegerszegi férfi és három évvel fiatalabb testvére harmadik társukkal együtt  azzal gyanúsítható, hogy több alkalommal autószervizek, illetve -kereskedő cégek telephelyére bejutva a parkoló gépkocsiról levágták az értékes katalizátorokat. Az ily módon megszerzett portékákat töredék áron, alkalmanként fémfelvásárlónál vagy más vevőnél értékesítették.

Néhány az esetekből:  tavaly karácsonykor egy pózvai telephelyen négy gépkocsi katalizátorát vágták le, hármat el is vittek magukkal, így okoztak 1,3 millió forintos kárt.  Ezt megelőzően egy hónappal bocföldei szervizbe jutottak be, itt egy Volkswagen Polo teljes kipufogórendszerét lopták el.  Ezekben a napokban megfordultak még a megyeszékhelyen is, az Egervári úton, és egy autós cégnél kettő Mercedest és egy Toyota Avensist  szabadítottak meg a katalizátorától,  míg egy Opel Astránál felsültek. A részleges kudarc nem szegte kedvüket, volt olyan telephely, illetve szerviz, ahová többször is visszatértek és újabb gépkocsikat fosztottak meg a katalizátortól, kéttucatnyi autót rongáltak meg ily módon.  Jelenleg 16 rendbeli, nagyobb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével gyanúsítják a rendőrségi őrizetbe került testvérpárt, társuk ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Az egerszegi ügyészség a két férfi letartóztatására tett indítványt tekintettel arra, hogy mindketten álltak már bíróság előtt lopás, illetve rablás miatt, valamint arra is, hogy munkanélküliek, legális jövedelemmel nem rendelkeznek, okkal feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén elérhetetlenné válnának, illetve újabb bűncselekményeket követnének el. Ezenkívül alappal feltételezhető, hogy szabadlábon lévő társukkal összebeszélnének, a bűncselekményekkel még kapcsolatba hozható személyeket befolyásolnák, ezáltal a bizonyítást jelentősen veszélyeztetnék.
Ezen érvekre tekintettel az egerszegi járásbíróság nyomozási bírája szerdán délelőtt elrendelte a testvérpár letartóztatását 30 napra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában