Katasztrófavédelmi gyakorlat

2022.05.12. 14:21

Kimentették a sérültet – A lehetséges veszélyhelyzetekre készülnek fel Újudvaron (videó)

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak csütörtökön a dél-zalai településen, ezúttal az érintettek egy sérült kimentését szimulálták egy romos házból.

Horváth-Balogh Attila

Lánctalpas munkagép "takarította el" az életveszélyes épületet

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Mint azt Prepok Attila tűzoltó alezredestől, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjétől megtudtuk: összesen 85 fő vett részt a gyakorlaton.

– Újudvaron a közeli gáztelep (mely úgynevezett felsőküszöbértékű veszélyes üzem) miatt minden évben kell katasztrófavédelmi gyakorlatot tartani, melynek célja a település külső védelmi tervének begyakorlása – mondta Prepok Attila. – Ezúttal egy romos állapotú házból mentettünk ki egy bent rekedt "sérültet", akit a mentőszolgálat munkatársai láttak el, majd a kárhelyparancsnok engedélyt adott a balesetveszélyes ingatlan elbontására, amit a települési polgári védelmi szervezetének műszaki kárfelszámoló egysége végzett el. A gyakorlaton 85 fő vett részt 23 technikai eszközzel.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Jakab Sándor polgármester azt mondta: a Fő út 11 alatt található egykori lakóépület mára valóban nagyon rossz állapotba került, gyakorlatilag életveszélyessé vált, amit az illetékes hatóság által kiadott határozat is megerősített.

– Az ingatlan elbontására azért volt szükség, nehogy a gyakorlat elképzelt szituációja egyszer csak valósággá váljon – fogalmazott a polgármester. – A ház egyetlen lakója elhunyt, s az ingatlant önkormányzatunk az örökösöktől megvásárolta, elképzeléseink szerint a területen egy szép teret alakítunk ki a romok eltakarítását és a tereprendezést követően.

Jakab Sándor végül kiemelte: a település lakosságának nyugalma szempontjából nagy jelentőségük van az évente megrendezett katasztrófavédelmi gyakorlatoknak, mert megerősítik az itt élőkben az érzést, hogy biztonságban vannak, az illetékes szervek tudják, hogy egy ne adj' Isten bekövetkező, valós veszélyhelyzetben mi a teendőjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában