„Kövesd az álmaid!”

2022.02.01. 14:00

Mindig rendőrtiszt szeretett volna lenni a dél-zalai kötődésű Bedő Beatrix, most vele toboroz a rendőrség

Gyerekkori álmát váltotta valóra a Nagykanizsa melletti kis faluból, Csapiból indult Bedő Beatrix.

Horváth-Balogh Attila

Bedő Beatrix: "Olyan nagy ügyekkel foglalkozunk, amelyekhez egy ember kevés."

Forrás: ZH Archívum

A hölgy ma már a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozója, s nemrég az egyik "arca", illetve a rendőrség részéről résztvevője lehetett a fiatalokat a rendőri hivatás felé terelő programnak, melyre január végén került sor.   

Bedő Beatrix kollégájával, Kovács Marcell rendőr századossal az online rendezvény plakátján

Forrás: ZH Archívum

- Meglepett a felkérés, ami a feletteseim felől érkezett, hogy ezen az online pályaorientációs programon vegyek részt és képviseljem a fiatalok felé a rendőrséget - bocsátotta előre Bedő Beatrix hadnagy. - Először arra gondoltam, hogyan fogok megbirkózni a feladattal, de a közvetlen felettesem mindenben támogatott, tanácsokkal látott el, s ez sokat segített. Ez egyébként igaz a munkánk egészére, támogató-segítő légkörben dolgozhatunk, ami azért nagyon fontos, mert itt nincsenek "hősök", vagy "szuperhekusok", mint a filmekben. Van viszont együttgondolkodás és csapatmunka, mindenki hozzá tud tenni egy-egy szeletet a tudásával ahhoz, hogy a végén kirajzolódjon az egész. Hogy miért lettem rendőrtiszt? Kislánykorom óta vágytam erre, de igazából az általános iskola 7.-8. osztályában (Nagykanizsán a Hevesi-iskolába jártam) fogalmazódott meg bennem a gondolat, ami aztán a Batthyány-gimnáziumban tovább erősödött. Szüleim azonban féltettek és próbáltak más irányba terelgetni - így amikor 2013-ban leérettségiztem, nem ott tanultam tovább, ahova a szívem húzott, hanem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, igazságügyi igazgatás szakra jelentkeztem, ahova fel is vettek. 2016-ban diplomáztam úgy, hogy közben éreztem, nem ez az én utam. Gyakorlaton a nagykanizsai bíróságon voltam, illetve a fővárosi 8. kerületi polgármesteri hivatalban, s ezek a "találkozások" bizony, nem hagytak kétséget afelől, hogy nem a szakmában fogom leélni az életem. Jelentkeztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol bűnügyi nyomozó szakon szereztem diplomát 2020-ban.  

Bedő Beatrix: "Olyan nagy ügyekkel foglalkozunk, amelyekhez egy ember kevés."

Forrás: ZH Archívum

Bedő Beatrix elárulta: mindig is szeretett gondolkodni, agyalni dolgokon, kutakodni és tetszettek neki a fegyverek, az egyenruha, az intézkedéstaktika.

- Mindig csodálattal tekinttettem a rendőrökre, nyilván, azokra, akikkel például az utcán találkoztam, mert a nyomozókat nemigen látni és ez így van jól - folytatta a rendőrtiszt. - Az élet hozta így, hogy bűnügyi nyomozóként a gazdasági bűnözéssel foglalkozom, de nem bánom, mert elárulhatom, nem kevésbé izgalmas egy szövevényes pénzügyi-gazdasági bűncselekmény felderítése, mint mondjuk, egy emberölésé. Már csak azért sem, mert előbbi nagyon gyakran a szervezett bűnözéssel függ össze, ami komoly utánajárást, esetenként a társszervek közötti szoros munkakapcsolatot követel. A főosztályra úgy tekintek, mint a második családomra, ez egy nagy csapat, ahol igaz az "Egy mindenkiért, mindenki egyért!"-szlogen. Olyan nagy ügyekkel foglalkozunk, amelyekhez egy ember kevés. Kell hozzájuk sok okos nyomozó, akik a feladatokat együtt végre tudják hajtani, illetve nagyon jó vezetők, akik jól tudják mozgatni a csapatot, összehangolni a munkát. Számos esetben külföldre vezetnek a szálak, legutóbb is volt egy ilyen ügyünk, az elkövetőt Dominikáról hozták haza a kollégáim, s ebben az én munkám is benne volt. Egyébként sok olyan ügyünk van, amelyek ha egyszer lezárulnak, az egész ország értesülni fog róluk és ahogy mondani szokták, nagyot szólnak majd.

Bedő Beatrix a pályaválasztás előtt álló fiataloknak azt javasolja: soha ne adják fel az álmaikat, tartsanak ki mellettük a végsőkig, ne hagyják magukat befolyásolni. Ha valakit érdekel a rendőri munka, az bátran tegye meg az e felé vezető első lépést. A többi már menni fog magától. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában