Frissen Zalából

2021.10.26. 14:02

Zalaegerszegi emberölés: megvan az ítélet (frissítve)

Agyonverte a házigazdát a nekivadult pár, a büntetőügyben kedden délután hozott ítéletet az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

E szerint a különös kegyetlenséggel társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt S. Endre 20 év, míg élettársa, O-né Sz. Tímea 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kapott.

A párt azzal vádolták, hogy 2020. február 17-én este Zalaegerszegen egy Szívhegyi utcai házban az italozásból kerekedett szóváltást követően olyan durván bántalmazták a házigazdát, egy 59 éves férfit, hogy sérüléseibe belehalt. Miután áldozatuk már nem adott életjeleket, a pár a nyomok eltüntetésébe kezdett. Másnap délután a rendőrök elfogták őket; a bűncselekmény elkövetését a büntetőeljárásban nem ismerték be, sőt mást próbáltak azzal gyanúba keverni. Azon az estén ugyanis négyen töltötték az időt poharazgatással, amit már nap közben elkezdtek a Szívhegyi utcai házban. Itt élt a tulajdonos, egy 59 éves férfi, aki 2018-ban befogadta házába a többszörösen büntetett becsvölgyei nőt, a 43 éves O-né Sz. Tímeát. Később az asszony szintén többször büntetett 37 éves élettársa, S. Endre is ideköltözött, miután a börtönből feltételesen szabadult 2020. január 12-én. Velük élt a pár hét hónapos közös kisfia is.

Február 17-én, hétfőn meglátogatta a családot a S. Endre 10 évvel fiatalabb öccse, aki ekkor ismerte meg a házigazdát. A társaság napközben italozott, nagyobb mennyiségű alkohol fogyott el, majd este a testvér nyugovóra akart térni az egyik szobában, ahol a hét hónapos gyermek is aludt. Ekkortájt a házigazda és a pár a konyhában összeveszett, kiabáltak, amitől a kisbaba sírni kezdett, ezért az öccs ölbe vette, hogy megnyugtassa. A konyhában eldurvult a vita, házigazda bement a szobájába, de a pár a utánament és ütlegelték, majd amikor áldozatuk a földre került, rúgták, taposták is hosszú perceken át.

A gyermekre vigyázó fiatal férfi a jajgatást hallva az éjfél utáni percekben felhívta a segélyhívót, de nem tudta a pontos címet megmondani, ráadásul a telefont testvére kivette a kezéből, és megszakította a hívást. Miután a házigazda már nem adott életjeleket, a pár a nyomok eltüntetésébe kezdett: felmerült a holttest feldarabolása, elégetése, vagy elásása. A nő a konyhában összetakarított, majd ruhákat pakolt a holttest köré és a fotelbe, ezeket meggyújtotta, aztán a férfiak után eredt, akik addigra már távoztak. Az öccs a Gasparich utcában lakó lánytestvéréhez ment, és beszámolt neki a történtekről, amit megtárgyalva döntött arról, hogy értesíti a rendőrséget. A pár pedig kora reggel a gyerekkel elment a Vásár téren lakó rokonokhoz, akiket megpróbáltak rávenni, hogy igazoljanak nekik alibit, mondják azt, hogy az éjszakát náluk töltötték. Az asszony a felnőtt lányát is felhívta, közölte vele, nagy baj van, gondoskodni kellene a kisfiúról.

Az alibi igazolásra a hozzátartozók hajlandók is voltak, amíg ki nem derült, mi történt a szív-hegyi lakásban, miért kereste náluk a párt a rendőrség. Kedden délelőtt 11 óra tájt S. Endre testvére ugyanis már bejelentette a rendőrkapitányságon, hogy haláleset történt, de ennek okát akkor még nem taglalta. A szívhegyi házhoz kiérkező rendőrök füstölgő ruhákat, bútorok találtak és a holttestet. Az idős férfi halálát a vérvesztéses sokk miatt kialakult keringési-légzési elégtelenség okozta, amit a bántalmazáskor elszenvedett számos súlyos, életveszélyes sérülés együttesen eredményezett.

A büntetőeljárásban az öccs az első bejelentéssel lényegében egyező módon számolt be többször is az eseményekről. Ezzel szemben S. Endre és párja többször módosította az elmondottakat. Először azt is tagadták, hogy azon az éjjelen a Szívhegyi utcában voltak, de ezt a telefonok adatai cáfolták. Ezt követően S. Endre azt állította, hogy testvére verte meg a házigazdát, és ő akart mentőt hívni, de ebben megakadályozta az öccse. A másik változat szerint a verés után még tovább italoztak, csak reggel vették észre, hogy a házigazda halott. Arról is beszélt, miszerint az öccse verte meg a házigazdát, mert valamikor az ősszel kizárta a lakásából az ott vendégeskedő anyjukat, aki tüdőgyulladást kapott. O-né Sz. Tímea is a fiatalabb férfit vádolta a bántalmazással, illetve egyik állítása szerint ő aludt a gyerekkel, amikor kipattan a konfliktus a három férfi között, és ő csak a nyomok eltüntetésében segédkezett párja felszólítására. Mindketten tagadták az emberölés vádját. S. Endre annyiban tartotta magát bűnösnek, hogy nem hívott segítséget. Az asszony pedig annyit vállalt magára, hogy párja utasítására fel akarta gyújtani a holttestet.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette. A vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be felmentésért, illetve enyhítésért, valamint téves minősítésre hivatkozva.

E szerint a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt S. Endre 20 év, míg élettársa, O-né Sz. Tímea 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kapott.

Kapcsolódó tartalmak:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/meghalt-egy-ferfi-zalaegerszegen-emberoles-miatt-nyomoz-a-rendorseg-3891924/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/letartoztatasba-helyeztek-a-zalaegerszegi-gyilkossag-gyanusitottjait-3898164/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/megkezdodott-a-sziv-hegyi-emberoles-targyalasa-4920160/

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában