Frissen Zalából

2021.07.20. 13:00

Saját zsebére dolgozott a gabonakereskedő közvetítője, vádat emelt a Nagykanizsai Járási Ügyészség

Több millió forintos kárt okozott.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A nemrég vádemelésig jutott büntetőügyben vádlottá lett 26 éves, soproni férfi 2018-tól közvetítőként többször közreműködött egy gabonakereskedéssel foglalkozó vállalkozás üzleti ügyeiben.

A fiatal férfi 2020 májusában telefonon megkereste a cég ügyvezetőjét azzal, hogy amennyiben a cégnek van eladó búzája, úgy azt 195 euró/tonna áron tudná egy osztrák cég részére értékesíteni. Ezzel megtévesztette a cégvezetőt, mivel a búza vásárlásához az osztrák cégtől 165 euró/tonna tartalmú ajánlattal rendelkezett. A zalai cégvezető pár nap múlva Szombathelyen találkozott a közvetítővel, akinek átadta a búzából származó termékmintát. A soproni férfi másnap értesítette őt, hogy a minta megfelelő, ezért az osztrák cég 4 kamionnyi búzát kíván tőle vásárolni. Megállapodtak abban, miszerint a zalai cég a búzát leszállítja, az osztrák vevő pedig az áru átvételét követően, számla ellenében azonnal átutalja annak ellenértékét zalai cég bankszámlájára.

A 26 éves férfi a búza fuvarozását megrendelte, majd az összesen 104,5 tonna búzát az osztrák vevő ausztriai telephelyére szállították. A zalai cég a búza ellenértékéről, 19 863 euró összegről kiállította a számlát és azt megállapodásuk szerint e-mailben megküldte a soproni férfinek, aki ezután kiállított egy hamis készpénzes számlát a zalai cég nevében 16 197 euró összegről, majd azt a telephelyen átadta az osztrák vevő képviselőjének, aki annak ellenértékét készpénzben kifizette a közvetítőnek. Miután az átutalás nem érkezett meg a zalai cég bankszámlájára, ezért keresték telefonon a közvetítőt, aki azt állította, hogy a vevő minőségi kifogás miatt nem hajlandó kifizetni az áru ellenértékét. Ezután már nem tudták elérni telefonon a soproni férfit, az átvett pénzt nem adta át az eladónak, ily módon közel hétmillió forint kárt okozott, ami a nyomozás során nem térült meg.

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit közlése szerint a férfivel szemben jelentős kárt okozó csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában