Frissen Zalából

2021.07.01. 08:57

Két diák verekedett, az iskolához érkező rokonok pedig az iskolaőrre támadtak Zalakomárban

Összeverekedtek a diákok az iskolában, a konfliktus miatt az intézményhez érkező rokonok meg az iskolaőrre támadtak rá; az ügyben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A történteket ismertetve a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit felidézte, hogy az iskolaőr feladata az intézmény rendjének fenntartása, valamint az intézmény és a tanulók, továbbá az ott dolgozó biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekmények megelőzése, megakadályozása. Ennek érdekében akár az intézmény területét is lezárhatja és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, illetve elérje, hogy a veszélyeztető személy a tevékenységével felhagyjon. Emellett törvényi felhatalmazás alapján kényszerítő eszközöket is alkalmazhat.

Az események 2021. március 2-án délelőtt zajlottak, amikor tanítási időben a zalakomári iskola két 6. osztályos tanulója úgy összeverekedett, hogy egyikük feje és orra is megsérült. A megsebesült gyermek telefonon értesített édesanyján kívül a nagynénje és unokatestvére, egy 40 éves asszony 22 éves fia is az iskolához ment. Ott az iskolaőr közölte velük, hogy a házirend és a járványhelyzet miatt csak a gyermek édesanyja mehet be az épületbe az igazgatói irodába.

A két rokon ezt azonban zokon vette, és nem tett le róla, hogy bejusson az intézménybe, miközben az általuk is felismerten formaruhát viselő iskolaőrt trágár szavakkal szidalmazták, fenyegették. Az őr emiatt az épület felé hátrálni kezdett és kezét kinyújtva próbálta távol tartani feldühödött párost. A nagynéni, hogy ezt megakadályozza, megfogta az iskolaőr kezét, a fia eközben kiabálva szidalmazni kezdte az iskolaőrt és kétszer felé ütött, de ő kitért az ütések elől, így sérülése nem keletkezett. Mivel az asszony és fia nem tágítottak, továbbra is támadólag léptek fel, ezért az iskolaőr elővette a szolgálati rendőrbotot, majd figyelmeztette támadóit, hogy használni fogja, ha viselkedésükön nem változtatnak. A fiatalember ekkor megragadta a rendőrbotot, és ki akarta tépni az őr kezéből, miközben azzal fenyegette, hogy azt „elveszi és feldugja a fenekébe”. A fenygetőzéssel csak akkor hagytak fel, amikor az édesanya megjelent a sérült gyermekkel, akit ezt követően orvoshoz vittek.

Az asszonyt és fiát közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában