Frissen Zalából

2021.07.02. 11:30

Együttműködési megállapodást írtak alá a zalai rendőrök és polgárőrök

Együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban a megyei rendőr-főkapitányságon Zala új főkapitánya, dr. Vereckei Csaba Iván dandártábornok és Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Fincza Zsuzsa

A megállapodást Horváth Róbert elnök és dr. Vereckei Csaba Iván főkapitány írta alá

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az egyezség megkötését törvény teszi kötelezővé, a megyei kontraktus mellett helyi szinten a rendőrkapitányságok, illetve a rendőrőrsök körzeti megbízottai működnek együtt a polgárőr-egyesületek járási koordinátoraival.

A megállapodást Horváth Róbert elnök és dr. Vereckei Csaba Iván főkapitány írta alá
Fotó: Fincza Zsuzsa

A megállapodás hangsúlyozza a hatékony együttműködésben rejlő lehetőségeket, megerősítve a polgárőrszervezetek stratégiai partneri szerepét a helyi közrend és közbiztonság fenntartásában. Az általános feladatok meghatározása után a ZMRFK dokumentálta, hogy részt vállal a ZMPSZ elhelyezési és működési feltételeinek megteremtésében. Többek közt helyiségeket és parkolóhelyet biztosít számára a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság objektumában, támogatja a polgárőrök pályázatait, a rendezvényeik megtartásához pedig szakmai és technikai bemutatókkal is hozzájárul. A polgárőrszövetség fontos feladatának tartja elősegíteni a rendőri szervek és polgárőr-egyesületek közös szolgálatellátásának összehangolását, népszerűsíteni a rendőrség bűn- és baleset-megelőzési, valamint vagyonvédelmi tevékenységét.

Az aláírás után a dandártábornok nyomatékosította: a polgárőrök többféle módon is segíteni tudják a rendőrség munkáját. Az együttműködés egyik legnagyobb értéke, hogy a polgárőr az adott helyi közösség a tagja, hiszen ott él, mindenkit ismer és őt is mindenki ismeri, így egy sor fontos információ birtokában van, melyeket a rendőr nem tud elérni. A civil szervezetnek köszönhetően a rendőrség szükség esetén fontos háttérinformációkhoz juthat. Hozzátette: új főkapitányként az elmúlt néhány hónapban már meggyőződhetett zalai szövetségesei megbízhatóságáról. A rendezvényeken, melyeket az utóbbi 1-2 hónapban meg lehetett szervezni, igazolták a városi kapitányok, őrsparancsnokok pozitív jellemzését: Zalában is tisztességesen és lelkiismeretesen dolgoznak a polgárőrök, akikre a rendőrök valóban stratégiai partnerként számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában