egyedi azonosító jellel visszaélés

2021.03.18. 07:00

Klónozták a gépkocsikat Nagykanizsán

Négy teherautóból építettek két újat, de a járművek ilyetén javítását egyedi azonosító jellel visszaélésnek minősítette az ügyészség.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A nemrég vádelmeléig jutott történetről dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást.

E szerint egy nagykanizsai vállalkozás 2019 tavaszán javításra vette át egy 2017-ben közúti balesetben megsérült, Ford Transit tehergépkocsit. A cég ügyvezetője a gépkocsi javításához ismeretlen forrásból közel azonos típusú, úgynevezett klón tehergépkocsit vásárolt, majd megbízta dolgozóját azzal, hogy mindkét jármű fülke mögötti részét távolítsa el, majd a klón alvázszámát a gépkocsi doblemezéből vágja ki, és az eredeti jármű alvázszámát a másik tehergépkocsi alvázába hegesztéssel helyezze át. A szakember a munkát elvégezte, majd a járművet a javítást követően a megrendelő részére visszaadták.

Hasonló módon jártak el, amikor 2018-ban a cég tulajdonát képező Fiat Ducato 250 típusú, autómentésre használt tehergépkocsi eleje és kabinja balesetben megsérült. A cégvezető 2020 tavaszán a tehergépkocsi javításához külföldről azonos típusú, klónjárművet vásárolt. Ezt követően utasítást adott a dolgozójának, hogy a sérült fülkét a járműről távolítsa el, azt cserélje ki a klón jármű alkatrészével és abba hegessze bele a jármű eredeti alvázszámát.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség meghamisítással elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés miatt emelt vádat a két férfi ellen.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában