Ittas emberek értékeire hajtott

2020.12.19. 07:00

Kétszer fosztotta ki idős áldozatát a zalaegerszegi férfi: ennyi börtönt kapott

Pár napon belül kétszer is meglopta idős áldozatát egy fiatal férfi, aki számos alkalommal csapta be figyelmetlen áldozatait.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A büntetőügyben a minap született ítélet. A 36 éves zalaegerszegi férfi 2020. május 29-én délelőtt a megyeszékhelyi Kovács Károly tér egyik boltjában szemelte ki magának a 94 éves, gyengénlátó áldozatát, akit Berzsenyi utcai otthonáig követett. Ott – kihasználva az alkalmat – az idős férfi táskájából elemelte 70 ezer forintot rejtő pénztárcáját. Jú­nius 2-án délután visszament a helyszínre, leszólította az érkező házigazdát azzal, hogy a rendőrségtől érkezett, és a pár nappal korábbi pénztárcalopás miatt akar jegyzőkönyvet felvenni. Együtt mentek fel a 4. emeleti lakásba.

A lakásban a fiatal férfi azzal az ürüggyel, hogy az otthon tartott pénzt szeretné lefényképezni a jegyzőkönyv számára, a házigazdával elővetetett 1,4 millió forintot. Nem sokkal később távozott, de még a konyhaszekrényben tartott 50 ezer forintot is magával vitte. A pénzből 100 ezer forintot küldött börtönben lévő élettársának, a maradékból 820 ezer forintot elrejtett a lakásban, a többit elköltötte, szétosztotta rokonai között.

Elfogása után a nyomozók kiderítették, hogy a férfi megyeszékhelyi szórakozóhelyeken bukkant fel rendszeresen és az ittas vendégektől szerezte meg értékeiket. Tavaly március 20-án presszóbeli alkalmi ismerőse bankkártyáit lopta el, majd vette használatba, és okozott 70 ezer forint kárt. Tavaly július 4-én egy sörözőben megismert férfinak adott el 1000 svájci frankot, és az illető csak kijózanodása után ébredt rá: forgalomból kivont szlovén tolárt vett 100 ezer forintért.

2019. július 14-én pedig 39 éves zalaegerszegi ismerősével egy belvárosi presszó vendégét kezdték „megdolgozni”. Beszélgettek, ittak, cigarettáztak, elterelték a figyelmét. Így sikerült kiemelni az áldozat pénztárcáját a kabátja zsebéből, majd vissza is tenni, csak közben ellopott belőle közel 80 ezer forintot. November 12-én a főpostánál egy hajléktalanszállón élő férfival ismerkedett össze, aki épp a nyugdíját vette fel. Szóba elegyedett vele, és amikor újdonsült ismerőse két 500 forintost nyújtott át neki, úgy tett, mintha megsértődne, és visszatenné a zsebébe, de ehelyett kirántotta onnan az összes pénzét, közel 70 ezer forintot, és elrohant.

A Zalaegerszegi Járásbíróságon a minap a férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, lopás, kifosztás miatt 10 hónap börtönre ítélték. Társa a lopásban való közreműködéséért 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott. Az ítélet jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában