A Nagykanizsai Járásbíróság bűnösnek mondta ki

2020.11.13. 13:40

Állatkínzást követett el: nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

Állatkínzás bűntette miatt ítélték nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre azt a 41 éves szepetneki nőt, aki nem látta el megfelelően a gondjaira bízott kutyát.

ZH

Fotó: pixabay.com

Brutusz, a német dog 2 éves korában, 2018 augusztusában került Szepetnekre tótszentmártoni gazdájától, mert ő külföldön vállalt munkát. A korábban családi kedvencként tartott eb azonban új helyén 1,5 méteres láncra került. Emellett nem kapott megfelelő táplálékot és vizet sem. Emiatt a kutya súlyosan lesoványodott, betegségek alakultak ki nála, de ezek orvosi kezeléséről nem gondoskodott gazdája.

A családhoz tartozott két tacskó is, ezek többször megszöktek, erre hívták fel falubeliek az állatvédelmi járőrszolgálat figyelmét 2018. november végén. A civil szervezet munkatársai megtalálták az elkóborolt tacskókat és visszavitték őket a tulajdonosukhoz, ekkor szembesültek Brutusz állapotával.

A Zalaegerszegi Törvényszék által kiadott tájékoztató szerint a bíróság megállapította, hogy a kutya kóros lesoványodása, betegségei ok-okozati összefüggésben állnak hiányos élelmezésével és a nem megfelelő egészségügyi ellátásával. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és azt, hogy 3 kiskorú gyermekéről kell gondoskodnia. Figyelembe vette azt is, hogy a nő lemondott a kutyáról, amely fajtamentő-szolgálathoz került, ahol sikerült megmenteni. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a nő hosszabb időn át nem törődött megfelelően a kutyával. A bíróság kiemelte: az állatkínzások az utóbbi időben nagy mértékben elszaporodtak a megyében.

A kanizsai járásbíróságon az asszonyt állatkínzás bűntette miatt 8 hónap börtönbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában