Tragédia

2020.04.29. 07:00

Leesett a kukásautóról, meghalt a rakodó Gyenesdiáson

Lezuhant a kukásautó hátsó lépcsőjén utazó munkás és meghalt, a sofőr ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett történet tragikussá váló eseményei 2018. április 24-én dél körül zajlottak Gyenesdiáson. Aznap a szelektív hulladékokat gyűjtötték be a Renault típusú, speciális felépítményű szemétszállító tehergépkocsival, amit az ügyben vádlottá lett 55 éves zalabéri férfi vezetett. Ő volt a csoportvezető is, aki a két rakodó munkáját irányította. A Lőtéri úton a Szőlőhegy út felől a Kümmel köz irányába haladt a hulladékgyűjtő teherautó, hátsó munkalépcsőin a kezelőszemélyzettel. A két férfi ott csak a hulladék gyűjtésekor, a háztól házig közlekedés idején utazhatott.

Hulladékgyűjtés közben a jármű sebessége maximum 30 kilométer/óra lehet, s a hátsó munkalépcsőn kizárólag a gyűjtési tevékenység közben, háztól házig szabad utazni.

A csoport befejezte a szelektív hulladékgyűjtést a gyenesdiási Szőlőhegy út környékén, és a tehergépkocsival a Lőtéri úton a bő egy kilométerre lévő Kümmel közhöz indult folytatni a munkát. A sofőr-csoportvezető felszólította a két rakodót, hogy szálljanak be a teherautó fülkéjébe. Egyikük beszállt, a társa azonban többszöri felszólításra sem. Közölte, hogy hátul utazik, és elhelyezkedett a bal oldali munkalépcsőn.

A gépjárművezető, miután látta, hogy a többszöri felszólítás sem járt eredménnyel, elindult a teherautóval a Kümmel köz felé 30 km/h sebességet meg nem haladó tempóval, és eltűrve, hogy az egyik rakodó a tehergépkocsi munkalépcsőjén áll. A baj akkor történt, amikor már majdnem félúton jártak. A Lőtéri út 54. szám előtt a szabálytalanul utazó rakodó leesett a járműről, és az úttestre, illetve az úttest bal oldalán lévő padkára zuhant. Sérüléseinek gondos orvosi kezelése ellenére bő egy héttel később, május 2-án elhunyt.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat a sofőr ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában