Vádat emeltek

2020.03.17. 12:39

Újabb állatkínzás, ezúttal Orosztonyban

Egy 1983-ban született keszthelyi nő 2015 novemberében gyermekeivel Orosztonyba- egy ismerősének a házába,- költözött, ahol családi kedvencként tartotta az általa még kölyökkutyaként megvásárolt Zeusz névre hallgató, hím ivarú Amerikai Staffordshire terrier fajtájú ebet.

Zala Megyei Főügyészség

Fotó: Pixabay

2019 nyár elején a terhelt a lakóingatlan leromlott állapota miatt gyermekeivel együtt Keszthelyre költözött, ahova – a transzponderrel és veszettség elleni oltással sem rendelkező – kutyát nem vitte magával, azonban néhány naponta lejárt az ebet ellátni.

A terhelt ennek során megkérte a ház tulajdonosának ingatlanban maradó édesanyját hogy amikor nem tud lemenni Orosztonyba, viselje ő az állat gondját. A megbízott a terhelt kérésének 2019. június közepéig tett eleget, azonban ekkor családi konfliktus miatt Nagykanizsára költözött. A kutyáról ezt követően annak lánya gondoskodott, azonban 2019. augusztus elején ő is elköltözött Orosztonyból.

A kutya további ellátását ezért nem tudták tovább vállalni, melynek tényéről telefonon a terheltet tájékoztatták. A terhelt ennek során azt ígérte, hogy az eb sorsáról gondoskodni fog. A terhelt azonban 2019. augusztus elejétől 2019. augusztus 23. napjáig az orosztonyi ingatlanban egyedül tartózkodó, a bekerített udvaron, szabadon közlekedő eb élelmezéséről és ivóvízzel való ellátásáról egyáltalán nem gondoskodott.

A – korábban egészségügyi problémával nem küzdő – kutya a hosszabb ideig tartó ellátatlanság és elhanyagolás következtében lesoványodott, izomtömege csökkent, továbbá bolhássá és férgessé vált. Az eb 2019. augusztus 23-án kiszökött a tartási helyéről a szomszédban lévő ingatlanra, az ingatlan tulajdonosa a történtekről értesítette Orosztony község polgármesterét, aki a helyszínre ment és a saját költségén vitt a kutyának takarmányt és friss vizet, majd bejelentést tett a rendőrségre. A kutyát az állatvédő egyesület vette gondozásba, a súlya ekkor 16 kg volt, mely 38,5-42,9 %-al kevesebb az ilyen fajtájú, nemű és életkorú ebek ideális 26-28 kg közötti testsúlyához képest. A kutyánál bekövetkezett soványság, az ehhez kapcsolódó, hosszabb ideig tartó ellátatlanság különös szenvedést okozott az állatnak.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában