Tizenkét év után fogták el

2020.03.09. 10:44

Emberöléssel gyanúsítják, de tagadja bűnösségét a kanizsai férfi

Két emberölési ügyben tartott hétfőn előkészítő ülést az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró.

Arany Gábor

Forrás: Pixabay

Délelőtt a 2007. december 8-ára virradóan Nagykanizsán történt emberölés vádlottja állt bíróság elé. A most 43 éves N. László az idő tájt szinte hajléktalanként élt a városban. December 7-én a napját italozássál töltötte, majd kora hajnalban a Kaposvári úton lakó édesanyja 81 éves szomszédjának házához ment, hogy pénzt szerezzen. Bemászott a kerítésen és lefeszítette a rácsot a kamraablakról, majd azt benyomva jutott be a házba. A konyhában szabászollót vett magához, hogy kinyissa lakatot a szoba ajtaján, ahol köztudottan pénzét tartotta az idős férfi. A szobába nem tudott bejutni N. László, de közben felébredt a házigazda, akivel a vádlott dulakodni kezdett: arcát legalább tízszer megütötte, majd testszerte bántalmazta, amitől a megtámadott földre került, elájult, majd az elszenvedett több tucat sérülésébe belehalt. Ezután a N. László a házban való további kutatással felhagyott, és távozott. Annak idején a rendőrök N. Lászlót is többször kihallgatták, ruházatát lefoglalták, de nem sikerült bizonyítani, hogy köze lett volna a bűncselekményhez, a nyomozást pedig másfél év elteltével felfüggesztették. Az aktát 2017-ben megint elővették és a bűncselekmény helyszínén rögzített DNS-nyomokat is újra elemezték. Az eredmények alapján 2018 januárjában a nyomozást folytatták és 2019 áprilisában – a technológia fejlődésének köszönhetően – azonosították a bántalmazáshoz használt eszközön talált genetikai nyomot, ami elvezetett N. Lászlóhoz.

Hétfőn az előkészítő ülésen a vádirat ismertetésekor elhangzott az ügyészi indítvány, e szerint amennyiben a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfi elismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalásról, akkor 20 év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztést szabjon ki rá a törvényszék figyelemmel arra is, hogy a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el tettét.

N. László dr. Gergye Tamás bíró kérdésre tagadta bűnösségét, vallomást nem kívánt tenni, s közölte, a korábban, a nyomozáskor mondottakat fenntartja. Emellett indítványozta, hogy idézzenek meg két tanút, akik fültanúi voltak annak a kijelentésnek, miszerint, ha élne a bátyja, akkor ő lenne itt helyette.

Az ügyben az első tárgyalást a bíróság április 27-re tűzte ki.

Kiemelt képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában