Hárman súlyosan sérültek

2019.11.22. 10:31

Leszakadt a födém a munkások alatt

Több mázsás szerkezetet mozgattak a munkások hűtőház tetőterében, ám a födém leszakadt alattuk, és hárman súlyosan megsérültek. A feladatra utasítást adó ágazatvezető ellen a minap emeltek vádat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A történtekről tájékoztatást adva a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, az agrármérnök végzettségű, a pókaszepetki mezőgazdasági cégnél gyümölcstermesztési ágazatvezetőként dolgozó férfi 2018. október 19-én adott utasítást hat dolgozónak, hogy a hűtőházi nitrogéngenerátort meghibásodása miatt javításra el kell szállítani. A gyümölcsök hűtésére szolgáló szerkezet az épület tetőterében volt, és az utasítás szerint onnan a földszintre egyben kellett volna lehozni az anyagmozgató nyíláson keresztül. A hűtőház könnyűszerkezetes, előregyártott panelelemekből összeállított lemezépület, amelynek a mennyezete is szendvicspanelekből készült, így nem volt teherbíró. Ennek ellenére az épület átadását követően a padlástérben rendszeresen dolgoztak az alkalmazottak, ellenőrizték a hűtőház működését, és ha kellett, javítottak is. A munka kiadása után a dolgozók szóltak az ágazatvezetőnek, hogy a nitrogéngenerátor súlya több száz kilogramm, és egyben átmozgatni a 15 méterre lévő nyílásig túl nagy megterhelés a födémnek, ráadásul annál nagyobb is, ezért egyben nem lehet lehozni. Az ágazatvezető ekkor megerősítette utasítását, hogy a generátort le kell hozni, mégpedig egyben, mert a javításhoz erre van szükség. Arra vonatkozóan már nem közölt részleteket, hogy ezt miként kell elvégezni, a módszert az alkalmazottakra bízta, a munka irányítását nem biztosította, hanem az utasítását kiadva távozott a hűtőház területéről.

Ezt követően az alkalmazottak délelőtt felmentek a hűtő az padlástérbe és megkezdték a nitrogéngenerátor mozgatását a tetőtérben az anyagmozgató nyílás felé. Néhány méter után azonban a szendvicspanel mennyezet beszakadt alattuk, és három munkás öt méter magasságból a földszinti folyosó padlójára zuhant. Egy súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülést, kettő pedig maradandó károsodást szenvedett. A baleset oka az volt, hogy a hűtőház üzemeltetéséért felelős és az épület szerkezetét ismerő ágazatvezető az utasítása kiadásakor könnyelműen bízott a padlás teherbírásában. Azt azonban kellő alap nélkül feltételezte, hogy a födém elbírja a kiszerelt gépet és a munkásokat is. A munka elvégzésére nem adott megfelelő utasítást, nem határozta meg módszerét, hanem rábízta a beosztottakra.

Az ágazatvezető ellen az egerszegi járási ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában