vádat emeltek

2019.11.04. 12:22

Apja engedély nélkül tartott fegyverével lőtte állon magát a zalaegerszegi gyerek – Frissítve

Vádat emeltek egy zalaegerszegi férfi ellen, miután 14 éves gyermeke – könnyebb sérülést szenvedve – véletlenül állon lőtte magát a férfi engedély nélkül tartott légpuskájával – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Arany Gábor, MTI

Fotó: pixabay.com

Pirger Csaba arról számolt be, hogy a 49 éves férfi a családi házában engedély nélkül tartott egy 5,5 milliméter kaliberű, kínai gyártmányú, csőtorkolati energiaértéke miatt lőfegyvernek minősülő légpuskát.

Idén márciusban a ház udvarán célba lőtt a 14 éves gyermekével, majd úgy ment be a házba, hogy a fegyvert és a hozzá tartozó lövedékeket az udvaron hagyta. Az egyedül maradt kiskorú gyerek meg akarta tölteni a légpuskát, ami a gyakorlatlansága miatt a kezéből kiesett, a földre érkezve pedig elsült.

A légpuska lövedéke a gyerek állának lágyrészét találta el, emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség lőfegyverrel visszaélés bűntette és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a gyerek apja ellen.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatta lapunkat

Légpuskával lőtte meg magát a fegyverrel egyedül hagyott fiú, az apja ellen nemrég emeltek vádat. A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a 49 éves zalaegerszegi férfi birtokában volt egy 5,5 milliméter kaliberű, alsó felhúzókaros rendszerű Kandar B33 típusú, kínai gyártmányú légpuska. Mivel ennek csőtorkolati energiája meghaladta a törvényben meghatározott mértéket _ ami 7,5 Joule és elérte a 10,299 Joule-t_, ezért az eszköz lőfegyvernek minősül, tartásához hatósági engedély szükséges, ám ezzel a 49 éves férfi nem rendelkezett. Az apa ez év március 24 én délután zalaegerszegi családi házuk udvarán légpuskával célba nőtt 14 éves fiával együtt. A férfi pár percre bement a lakásba, és erre az időre légpuskát meg a lövedékeket kint hagyta az udvaron. A kamasz ekkor elkezdte megtölteni a légpuskát, ám gyakorlatlansága miatt a fegyver tusával lefelé a földre esett és elsült. A kirepülő lövedék a fiút állon lőtte, és a lágy részben okozott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, hogy az apa ellen az egerszegi járási ügyészség lőfegyverrel visszaélés bűntette, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában