vádat emeltek

2019.10.15. 13:40

Szembejövő vonatra indított szerelvényt a zalaegerszegi vasutas

Az utasítás ellenére korábban indította el a személyvonatot az egerszegi állomásról a forgalmi szolgálattevő, miközben szemből érkezett az intercity vonat. A történtek miatt vádat emeltek a mulasztó vasutas ellen.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a 35 éves zalaegerszegi nő külső forgalmi szolgálattevőként dolgozott tavaly december 9-én este hat órától a zalaegerszegi vasútállomáson. Feladata volt többek között a szerelvények indítása az arra jogosult rendelkező forgalmi szolgálattevő utasítása alapján.

Azon a napon a megyeszékhelyre érkező vonatok késtek, többek között az intercity is, amelyet 21.44-kor indítottak el Zalaszentivánról és Zalaegerszegen a 3. vágányra gördült volna be. Ennek megfelelően a váltókat, a bejárati jelzőt beállították, és a rendelkező forgalmista azt az utasítást adta munkatársnőjének, hogy az 5. vágányról Zalaszentivánra közlekedő személyvonatot csak az intercity beérkezését követően indíthatja el. E rendelkezés ellenére a külső forgalmi szolgálattevő a személyvonat menetrendjenek megfelelő időben, 21.50-kor szabályszerű jelzéssel indulásra adott utasítást a szerelvény vezetőjének. A vágányút azonban nem volt ehhez beállítva, így miközben a személyvonat az 5. vágányról lassan kigördült három váltót is felvágott, azaz átállított. Ezt a rendellenességet észlelte a szerelvény vezetője, és gyorsfékezéssel még a következő váltó előtt megállt a vonattal. Közben már megállásra figyelmeztették kiabálással, karjelzéssel is, mert a rendelkező forgalmista azonnal észlelte, hogy tiltása ellenére a személyvonatot elindította kolléganője. Ezért rögvest megállj jelzést adott az érkező intercitynek az állomás bejárati jelzőjére, két munkatársa pedig a személyvonat vezetőjét figyelmeztette kiabálással, karjelzéssel. A gyors beavatkozásnak köszönhetően az érkező intercity szerelvény vezetője a tilos jelzésre megállt a zalaegerszegi Bíró Márton úti átjáró előtt, ezzel megszűnt a veszélyhelyzet, és nem történt sérülés, a két vonat között közel 700 méter volt a távolság.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a történtek alapján a zalaegerszegi járási ügyészség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában