Megalapozott ítéletek születtek

2019.03.29. 12:00

Kevesebb ügy érkezett a zalai bíróságokra

A zalai bíróságokra tavaly összesen közel 25 ezer ügy érkezett, ez 11 százalékkal kevesebb a megelőző esztendőhöz képest. Erről is szó esett a csütörtökön megtartott összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón.

Arany Gábor

A csökkenés az országos tendenciákkal megegyező, s ez az elmúlt három esztendőre is jellemző volt, mutatott rá dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke.

Mint kifejtette, ennek hátterében az húzódik, hogy a polgári és a büntetőeljárásban új jogszabályok léptek hatályba. Ezek alapvetően az elterelést preferálják, azaz próbálják a jogvitákat, a büntetőeljárásokat még a bíróság előtti szakaszban minél egyszerűbben lezárni. Ily módon a bíróságra a bonyolultabb ügyek jutnak el – tette hozzá.

Dr. Sorok Norbert arról is beszélt, hogy a beérkezett – több mint 70 százalékukban nem peres – ügyek közül ezerrel többet fejeztek be tavaly. A folyamatban maradt ügyek száma az év végén nem érte el a négyezret. A peres ügyeket tekintve a csökkenés elérte a 28 százalékot, ez az országban a legnagyobb mértékű volt. Az új büntetőperek száma 36, míg a polgári pereké 26 százalékkal csökkent a járásbíróságokon. A járásbírósági büntetőperek 90,8 százalékát Zalában egy éven belül lezárták, ez az országban a harmadik legjobb arányt jelenti.

A törvényszék első fokán ez az arány 80 százalékos, a másodfoka pedig 2016 óta az ország leggyorsabban ítélkező bíróságának számít. A járásbíróságokon a polgári pereknél 87, a gazdasági perek esetében pedig 83 százalék fejeződött be egy éven belül. A törvényszék első fokán ez az arány 78,8, illetve 92,7 százalék volt. Az ítéletek megalapozottságát jelzi, hogy a helybenhagyások aránya a civilisztikai ügyszakban másodfokon 50, büntetőügyekben pedig 39,4 százalékos. Hatályon kívül helyezésről mindössze nyolc büntetőügyben döntöttek. A sajtótájékoztatón az egerszegi törvényszék munkáját magas színvonalúnak minősítette dr. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke, hozzátéve, ezt a helybenhagyott ügyek magas aránya és a hatályon kívül helyezések csekély száma mutatja.

Tavaly tizedével kevesebb új ügy érkezett a magyarországi bíróságokra a megelőző esztendőhöz képest, de a csökkenés átmenetinek tűnik. Ezt az összbírói értekezleten az Országos Bírósági Hivatalt képviselő dr. Gyarmathy Judit fogalmazta meg. A csökkenést az OBH-elnökhelyettes is a jogi szabályozás jelentős változásával magyarázta. Bár tavaly kevesebb, de még így is közel 1 millió 250 ezer új ügyet regisztráltak a bíróságokon. Az ügyfelek és a jogi képviselők kivárása miatt az elmúlt év első felében volt lényegesebb a csökkenés, a második félévben viszont már némi emelkedés volt tapasztalható – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában