Börtönbüntetés

2018.02.16. 19:03

Szeretőjét csapta be, 8,6 milliót csalt ki tőle gyerektartásra

Szeretőjét csapta be több millió forinttal az a negyvenes éveiben járó nő, akit jogerősen letöltendő börtönre ítéltek az egerszegi törvényszéken.

Arany Gábor

A háromgyermekes asszony szerelmi kapcsolatba került még az 1990-es években egy zalaegerszegi férfival. A viszonyuk kisebb-nagyobb megszakításokkal 2016 májusáig tartott.

Ez idő alatt, 2000-ben a nő fiú gyermeket szült, akit a férje neve után anyakönyveztek.

A nő anélkül, hogy bármiféle vizsgálatot végeztetett volna, az állította, hogy a fiú vér szerinti apja a szeretője. A férfi ezt nem vitatta, és bár nem kérte a nő, időről-időre pénzzel segítette. Az évek múltával azonban az asszony úgy határozott, hogy az alkalmankénti jövedelem helyett hamis okiratokkal bírja rá szeretőjét rendszeres gyerektartásra.

Hamis papírok

A tervébe bevonta idősebb, most 23 éves lányát, aki az ügyvéd szerepét játszotta el. A két nő fiktív, 2012. május 14-re keltezett bírósági határozatot készített, ami szerint a férfinak visszamenőleg, a fiú születése napjától  munkabére 15-25 százalékát, de legkevesebb 18 ezer forintot kell fizetnie az asszonynak. Az indoklás szerint a DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a férfi a gyermek apja. A nő azt állította szeretőjének, hogy titokban vett hajszálminta alapján végeztette el a vizsgálatot.

Ez után a férfi beszélt telefonon az állítólagos ügyvéddel, aki retorziókat helyezett kilátásba, ha nem fizet. Ezek után a 2006-tól folyamatosan ausztriai munkát vállaló „apa” kifizette a hamis ítéletben szereplő közel 2,6 millió forintot. Ez után pedig havi 50-90 ezer forintot fizetett. A pénzt azonban a nő kevesellte és több pénzt csikart ki, az „apa” pedig 2014 júniusában már havi 200 ezer forintot fizetett. Ennek dacára további hamis értesítésekkel, figyelmeztetésekkel, bírsággal szorongatták, hogy még több pénzt csikarjanak ki belőle.

Mindezek betetőzéseként 2016. március 16-án arról értesítették, hogy az addig kifizetett 7,5 millió forint után még  2 millió forint tartozása van. Két hónappal később pedig már arról tájékoztatták, hogy lakóingatlanát a megyei bíróság végrehajtási osztálya 2016. június 20-án lefoglalja. Nyomatékül az ügyvéd  szerepét eljátszó lány rendszeresen telefonon is beszélt a férfival, és megerősítette a levelekben írtakat. Közölte azt is, jobb, ha fizet, mert különben elveszíti a lakását.

Feljelentés

Emiatt az „apa” 2016 júniusáig fizetett, az utolsó hónapban összesen 550 ezer forintot, így végül már 8,6 millió forintot mutatott az egyenleg. A történet akkor vett fordulatot, amikor a férfi a lakása lefoglalásról értesülve elmondta a lányának, hogy milyen helyzetbe került, és végül rendőrségi feljelentést tettek.

Az eljárásban kiderült, az asszony semmit nem tett az apaság megállapítására. Erre a büntetőeljárásban került sor, és kiderült, hogy fia nem a szeretőjétől származik.

A folytatólagosan elkövetett csalásért, hamis magánokirat felhasználásért az asszonyt első fokon három és fél év, míg a lányát három év börtönre ítélte az egerszegi járásbíróság. Fellebbezést követően az egerszegi törvényszéken pénteken született jogerős ítélet. Az asszony büntetését 2 év 10 hónapra, a lányáét 2 évre enyhítették.

Utóbbi esetében a végrehajtást 3 év próbaidőre felfüggesztették. A döntéskor figyelembe vették, hogy az asszony bipoláris zavarban szenved, s ez az elmebetegség enyhe fokban korlátozta abban, hogy felismerje cselekményei következményeit. Tekintettel voltak arra is, hogy gyermekei közül ketten fogyatékkal élnek és állandó felügyeletre szorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában