Vádemelés

2018.01.18. 09:30

Nem járatta iskolába gyerekeit egy zalai anyuka

Nem jártak iskolába a gyerekek, több mint 400 órát hiányoztak igazolatlanul, az anya ellen nemrég emelt vádat a járási ügyészség.

Arany Gábor

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Ruslan Shugushev

A Nagykanizsához közeli településen élő pár kapcsolatából 2003-ban és a következő évben született gyermek. Miután az apa külön költözött a családtól, az asszony nevelte a gyerekeket, akik az iskolát Gelsén kezdték el.

A vádirat megállapításai szerint a gyerekek 2014 őszétől kezdődően az iskolába járást rendszeresen elmulasztották, így már az első félévben az igazolt hiányzásokon felül összesen további 440 órát mulasztottak. A gyerekek az idejüket otthon töltötték az anyjukkal, aki nem tett semmit az iskolába járásuk érdekében. Az élettársak kapcsolata 2014 decemberében helyreállt, az asszony Nagykanizsára költözött párjához, ám a lakcímváltozásról az iskolát nem értesítette. A gyerekeket 2015 február elején íratta át kanizsai Rozgonyi úti általános iskolába.

Itt a tanév végéig közel 600 órát hiányoztak, bár orvosilag igazoltan. A gyámhivatal elrendelte 2015. március végén a gyerekek védelembe vételét, ami javított a helyzeten, a következő év áprilisában azonban újra kezdődtek a hiányzások, és a tanév végéig megközelítették az 500 órát. A pár közben újra külön vált, a gyerekek 2016 szeptemberében elköltöztek az apjukhoz, aki reggelente iskolába küldte őket, ám hiába: október közepéig 320 órát hiányoztak. Erről az anya tudott, mert amíg az apa dolgozott, rendszeresen ellátogatott hozzájuk, ám nem küldte őket iskolába. A történtek miatt a gyámhivatal tavaly január végén elrendelte a gyermekek nevelésbe vételét.

A főügyészség sajtószóvivője, dr Pirger Csaba tájékoztatása szerint az anya ellen kétrendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában