Vádirat

2017.12.19. 15:03

Fenyegetőzött a telefontolvaj

Telefont lopott iskolatársától, akit aztán fenyegetni is kezdett az a fiatalember, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A történet a március 14-én Nagylengyelből Zalaegerszegre közlekedő buszon kezdődött.

Az egyik szakközépiskolás lány 100 ezer forintos mobiltelefonja kiesett a ruhájából az ülés alá, amit a mögötte utazó iskolatársa magához vett. A két fiatal látásból ismerte egymást, a telefon tulajdonosa még aznap este a fiút megkereste, és segítségét kérte, hogy készüléket megtalálja.

Ekkor a fiatalember nem árulta el, hogy nála van a telefon, mert a készüléket használni, majd eladni akarta. A készüléket azonban biztonsági rendszer védte, amit a fiatalember csak részben tudott hatástalanítani. A rendszer feltörése után a telefonon tárolt adatokból számosat törölt, de a biztonsági kóddal nem boldogult, ezért a telefont nem tudta használni. Ezt követően a Facebookon két fiktív profilt hozott létre és naponta kereste, több üzenetet küldött a lánynak annak érdekében, hogy a telefon teljes feloldásához szükséges e-mail címet és jelszót megszerezze.

Azt állította, hogy 200 ezer forintért vette a telefont, de megtudta, hogy az iskolatársáé, ezért vissza akarja neki adni, de biztosan szeretnék tudni, hogy a készülék tényleg az övé. Ezért kérte el tőle az adatokat. Miután a diáklány nem volt hajlandó azokat megadni, felajánlotta a fiatalember, hogy visszaszolgáltatja neki a készüléket, ha fizet érte 200 ezer forintot. A fiatalember így sem jutott céljához, mert a lány nem adta meg az adatokat, a mobiltelefon visszavásárlásával kapcsolatban megbeszélt találkozóra sem ment el. Ezt követően a telefontolvaj durván fenyegetőzni kezdett, hogy kikényszerítse a feloldáshoz szükséges adatokat a diáktársából.

Az utolsó ilyen tartalmú üzenetet április 6-án délelőtt fél 10 körül küldte, többre nem volt módja, mert aznap a rendőrök az egerszegi szakközépiskolában elfogták, és lefoglalták tőle a készüléket, amit visszaszolgáltattak eredeti tulajdonosának.

A fiatalember ellen lopás, információs rendszer vagy adat megsértése, valamint kényszerítés kísérlete miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség, közölte a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában