Frissen Zalából

2021.11.12. 06:50

Az adó-visszatérítés szabályairól – dr. Császár Zoltán adótanácsadóval beszélgettünk

A 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját mindenki visszakapja, aki gyermeket nevel vagy legalább három hónapos terhességet igazol. A NAV február 15-én utalja vissza a megállapított összeget mindazoknak, akiknek a jogosultsági adatairól tudomása van. Akikről viszont még nincs tudomása, azoknak december 31-ig nyilatkozniuk kell. A szabályokról dr. Császár Zoltán adótanácsadóval beszélgettünk.

Jóna István

A visszatérítés azoknak is jár, akik élettársi kapcsolatban nevelik közös gyermeküket

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szeptember végén jelent meg a kormányrendelet, melyben a kormány elrendelte a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó visszatérítését a gyermeket nevelő szülők részére. Az adó-visszatérítésre a bérből és fizetésből élők mellett a gyermeket nevelő kisadózó (katás) és más adózás szerint működő egyéni vállalkozók, őstermelők, valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózó magánszemélyek is jogosultak.

Az adó-visszatérítés alapját az összevont adóalapba tartozó jövedelmek képezik, így a munkabér, megbízási díj (nem önálló tevékenységből származó jövedelmek) mellett az ingatlan-bérbeadásból vagy az őstermelői tevékenységből (önálló tevékenységek) származó jövedelem is ide tartozik.

A visszatérítés azoknak is jár, akik élettársi kapcsolatban nevelik közös gyermeküket
Fotó: Shutterstock

A jogosultság a kata és ekho tekintetében a személyi jövedelemadónak minősülő részre vonatkozik: az ekho esetében a levont adóból az adóalapra vetített 9,5 százalék tartozik ebbe a körbe, a kisadózói vállalkozások tételes adójából pedig 25 százalék (tehát például havi 50 000 forint befizetésből 12 500 forint).

Alapvetően a családi adókedvezményre, illetve a családi pótlékra való jogosultság alapozza meg az adó-visszatérítésre való jogosultságot. A személyi kör annyiban szélesebb, hogy míg a családi pótlékot csak egyik szülő kaphatja meg, adó-visszatérítésben mindketten részesülhetnek. Fontos megemlíteni azt is, hogy a várandós és a vele közös háztartásban élő házastársa is igénybe veheti a visszatérítést a várandósság 91. napjától – noha ebben az időszakban családi pótlék még nincs. Az adó-visszatérítés attól függetlenül jár, hogy házasságban vagy élettársi kapcsolatban nevelik-e a szülők a közös gyermeket. Az elvált, gyermeküket felváltva nevelő, családi pótlékban is 50-50 százalékban részesülő szülők mindketten jogosultak az adó-visszatérítésre, arányosítás nélkül.

Sokan egyből elkezdtek számolni, vajon mekkora összeget kaphatnak vissza jövő februárban.

Dr. Császár Zoltán
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

A visszatérítés maximuma, a kedvezmény elérhető legmagasabb összege a 2020. decemberben a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett bruttó havi átlagkereset 15 százaléka (ezer forintra kerekítve). A KSH adatai szerint 449 400 forint volt a tavaly decemberi bruttó átlagbér, ennek éves összege 5 392 800 forint, melynek 15 százaléka 808 920 forint (kerekítve 809 000 Ft).

Néhány példával élve: a havi bruttó 600 000 forint jövedelemmel rendelkezők a maximális 809 000 forintot kaphatják, havi 300 000 forint bruttó jövedelemhez 540 000 forint tartozik, az adóév minden hónapja után 50 000 forint tételes adót fizető egyéni vállalkozó pedig 150 000 forintot kaphat vissza (ami az éves 600 000 forintos befizetésének negyede).

Fontos odafigyelni arra is, hogy kinek jön automatikusan a visszatérítés, és kinek kell az adatairól nyilatkoznia az adóhivatalnak.

A NAV automatikusan utalja az adó-visszatérítést 2022. február 15-ig azon jogosultak számára, akikről saját vagy kifizetői adatszolgáltatás alapján az megállapítható. Ezekről a személyekről az állami adóhatóság az adatbejelentések és havi kifizetői járulékbevallások révén elviekben rendelkezik minden információval a jogosultság ellenőrzéséhez, a visszatérítendő összeg megállapításához.

A NAV néhány napja megjelentette a VISSZADO nevű nyilatkozatot, amely 2021. október 31-től év végéig benyújtható. Ezzel a nyilatkozattal célszerű élniük a bejelentett kisadózóknak (hiszen a katás adóadminisztráció során a jogosultság alapját képező gyermekekről nem történik adatszolgáltatás), valamint azoknak, akik jogosultak ugyan a családi pótlékra, családi adókedvezményre, de nem ők veszik azt igénybe (hanem pl. házastársuk). Aki nem tesz nyilatkozatot, a 2021-es évről szóló személyijövedelemadó-bevallásában igényelheti a visszatérítést. Az adóbevallásban arra is lehetőség lesz, hogy az adóhatóság által kalkulált visszatérítési összeg módosítását kérjük – azzal egyet nem értés esetén.

Akiknél a visszatérítés összege évközi adatszolgáltatások alapján nem állapítható meg, azoknak a 2021-es adóbevallásban kell nyilatkozniuk. Ezeket a nem automatikus visszatérítéseket az éves adóbevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de leghamarabb 2022. március 1-jén utalhatják ki.

Zárásként dr. Császár Zoltán további adózási kedvezményekről is tájékoztatást adott a világjárvány kapcsán. A kormány 2021 első hónapjaiban foglalkoztatáshoz kapcsolódó adómentességekkel támogatta a vállalkozókat, valamint egész évre vonatkozó helyi iparűzésiadó-csökkentéssel (az adómérték 1 százalékban való maximálásával) segítette a kis- és középvállalkozásokat.

Jó hír az 1 százalék gyűjtésére jogosult civil szervezetek és egyházak számára, hogy a gyermeket nevelő szülők még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékának felajánlásáról – ezzel a kormány a pandémia hatásait szintén elszenvedő társadalmi szervezeteket is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!