Frissen Zalából

2021.09.19. 07:00

Vizsgálatot indított a moratórium kapcsán érintett bankoknál az MNB

Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, a hitelintézetek hogyan módosítják a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét. Fölösleges anyagi többletterhet vállal magára ugyanakkor az az ügyfél, akinek van megfelelő jövedelme, mégse lép ki a moratóriumból és kezdi meg a törlesztést. A nála lévő hitel tőkeösszege ugyanis a fizetési stop alatt is kamatozik.

ZH

A hitelek tőkeösszege a moratórium alatt is kamatozik, figyelmeztet a jegybank

Fotó: Shutterstock

A vizsgált bankok, lakástakarék-pénztárak a lakossági hitelállomány bő 90 százalékát tudhatják magukénak, s a moratórium kapcsán is a legfontosabb szereplők, tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Nemzeti Bank.

A hitelintézetek jogszerű működését a moratórium kapcsán az MNB számos iránymutatással segítette, s az ezeknek való megfelelést ellenőrizte is. Mintegy 750 oldalnyi fogyasztói tájékoztató dokumentumot is véleményezett, számos módosítást kezdeményezett és ellenőrizte azok megfelelőségét. Ennek is köszönhető, hogy a fizetési stop első szakaszához kötődő, a moratóriumba való be- és kilépésekkel kapcsolatos problémák s a nyilatkozatok feldolgozásával kapcsolatos fogyasztói panaszok száma radikálisan csökkent. A jegybank mostani vizsgálatai tovább erősíthetik a moratórium alatti és utáni időszak biztonságosságát az ügyfelek és a pénzügyi piacok egésze számára.

A hitelek tőkeösszege a moratórium alatt is kamatozik, figyelmeztet a jegybank
Fotó: Shutterstock

Az MNB többször felhívta az ügyfelek figyelmét: a bankok által kihelyezett hitelek tőkeösszege a moratórium alatt is kamatozik. A rendszeres havi jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek – azaz a fogyasztók zömének – ezért célszerű kilépni a fizetési stopból és megkezdeni a törlesztést, különben fölösleges többletterhet vállalnak. Az MNB idén júniusi stabilitási jelentése szerint a lakáshitelesek bő felének 10 százalékkal, a személyi hitelesek felének mintegy 40 százalékkal nőne meg a visszafizetendő hitelösszege, ha a moratórium 2022 közepéig tartana, s végig abban maradnának.

A fizetési stopból való kilépéssel vagy annak lejártával az ügyfelek havi törlesztőrészlete ugyanannyi marad, mint a moratórium elrendelésekor. Az időközben felgyülemlett kamatokat, költségeket hitelszerződésük meghosszabbodó futamideje alatt, egyenlő részletekben fizethetik meg. A törlesztőrészlet csak a változó kamatozású hiteleknél emelkedhet, ám ez a hitelszerződés eredeti feltételeinek, s nem a moratóriumnak köszönhető. Ezen túl amennyiben az ügyfelek a hitelszerződésük meghosszabbítását – a moratórium során felhalmozódott kamat- és díjtartozás előtörlesztésével – mérsékelni szeretnék, a lehetőséget az MNB elvárása alapján az intézményeknek díjmentesen biztosítaniuk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!