Frissen Zalából

2021.08.10. 12:00

Megszűnik a LIBOR

A LIBOR bankközi kamatlábak jó részének év végi megszűnése előtt a hitelpiaci szereplőknek minél korábban fel kell hagyniuk ezek használatával új szerződéseikben, alternatív rátákat szükséges alkalmazniuk.

ZH

A pénzügyi intézményeknek a honlapjaikon figyelemfelhívó módon kell tájékoztatniuk az érintetteket

Fotó: Shutterstock

Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek, figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB vezetői körlevelet adott ki az itthon hitel-, pénzkölcsön, pénzügyi lízing vagy pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására jogosult pénzügyi intézményeknek a londoni bankközi referencia-kamatláb kivezetésével kapcsolatos teendőkről. Mint az uniós felügyeleti hatóságok, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság idén júniusi közleménye alapján ismert, a ma használatos 35 LIBOR-kamatláb döntő része 2021. december 31-én, néhány USD LIBOR-futamidő pedig 2023. június 30-án megszűnik. Ehelyett Európa-szerte, így itthon is, kockázatmentes alternatív bankközi kamatokat vezetnek be.

A pénzügyi intézményeknek a honlapjaikon figyelemfelhívó módon kell tájékoztatniuk az érintetteket
Fotó: Shutterstock

A jegybank arra emlékeztet: a pénzügyi intézményeknek még idén év vége előtt aktívan csökkenteniük kell a LIBOR felhasználásából adódó kitettségüket, s legkésőbb december 31-ig fel kell hagyniuk valamennyi ilyen kamatláb használatával. Kivételt ez alól csak az olyan LIBOR-referencia-szerződések jelenthetnek, amelyek a LIBOR megszűnése előtt nem válthatók át ahhoz nem kötött kamatlábakra vagy megfelelő tartalékeljárás révén nem módosíthatók.

Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmények honlapjaikon figyelemfelhívó módon tájékoztassák az érintetteket a LIBOR kivezetéséről, annak indokáról, hatásairól, az intézmény ezzel kapcsolatos intézkedéseiről, s az esetlegesen szükséges ügyfélteendőkről. Fel kell hívniuk arra is a figyelmet, hogy az ügyfelek kezdeményezhetik az idegen pénznemben fennálló tartozásuk forintra átváltását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!