Frissen Zalából

2021.07.13. 21:00

Kevés meggy terem

A hőség és az aszály miatt tovább romlottak a terméskilátások a meggy esetében, közölte hivatalos honlapján a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

ZH

Már biztosra vehető, hogy az idei meggytermés nem fogja elérni a 60 ezer tonnát sem, de amennyiben jelentős változás nem következik be a gyümölcsméretek növekedésében (ami nem valószínű), akkor inkább az 50 ezer tonnához fog közelíteni, közölték, megjegyezve, hogy ez a fán lévő mennyiségre vonatkozik, nem pedig a ténylegesen piacra kerülő mennyiségre.

Gyümölcsdarabszám tekintetében még mindig megvan az a termés a fákon, ami normális évjáratokban 65 ezer tonna termést eredményezhetne, azonban a gyümölcsméretek – hőség és aszály miatti – megrekedése miatt jelentős kieséseket kell elszenvedniük a termelőknek.

Ezt fogja tovább rontani esetlegesen az a helyzet, hogy számos ültetvényben értékesíthetetlen marad a meggy, mert a hűtő- és konzervipar számára nem éri el a megfelelő méretet, és a léipar számára is hasznosíthatatlan marad a kedvezőtlen hús-mag arány miatt. Mindez azt jelentheti, hogy ezek az értékesíthetetlen mennyiségek „ott lesznek a fán”, de nem kerülhetnek piacra, így a ténylegesen piacra kerülő mennyiség még a fán lévő, jelenleg várható mennyiségnél is kevesebb vagy jóval kevesebb lehet, ami már – akár jelentős – hiányhelyzetet is eredményezhet a piacon.

A meggyszüret érdemi része két héten belül befejeződik, így július 23-25-ig tarthat az idei meggyszezon. A hűtő- és konzervipar az elmúlt két hétben nem jutott hozzá a kívánatos mennyiségű alapanyaghoz, így a feldolgozók jó része alacsony kapacitáskihasználtsággal üzemelt, a puffertárolókra sem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!