2021.06.04. 07:00
Keszthely jó terep a vállalkozóknak, azoknak, akik álmodtak egy világot maguknak
A belvárostól a kutyás parkig számos szolgáltató teremt minőséget a városban, öregbítve Keszthely hírnevét. Azt mondják, az együttműködés, a közös gondolkodás sikerre vezet.
Pampetrics Milán: Fejlődik a borkultúra, egyre nagyobb az igény a jó minőségű borokra
Fotó: Andras Belovari
Pampetrics Milán borkereskedő testvérével együtt a szülei által évtizedekkel ezelőtt alapított családi vállalkozásban dolgozik, s azt mondja, még sose érezte ezt munkának, hiszen azzal foglalkozhat, ami a hobbija.
– Szerencsére olyan vidéken élünk, ami rengeteg turistát vonz. A vendégek pedig, a helyiekkel együtt, kedvelik a borokat – jegyzi meg, hozzátéve, fejlődik a borkultúra, hiszen az emberek egyre jobban megismerik a borvidékeket, a borászatokat, a szőlőfajtákat, és mind nagyobb tudásra tesznek szert. – Egyre nagyobb az igény a jó minőségű borokra, és azt kell mondanom, a magyar borok felvehetik a versenyt a világ bármely táján készülőkkel.
Pampetrics Milánék remek munka- és szinte baráti kapcsolatot alakítottak ki a borászokkal, s ügyelnek arra, hogy főként a helyi, balatoni pincészetek borait kínálják, de az ország és a világ minden tájáról vannak tételeik.
– A belvárosi borszaküzletünkben igyekszünk olyan programokat, borkóstolókat tartani, amelyekkel becsábíthatjuk a helyieket és a turistákat a belvárosba, s örülünk minden városi rendezvénynek, amely ugyanezt a célt szolgálja – szögezi le Pampetrics Milán. – Egyfajta szimbiózis ez. Van több olyan program, ami civil összefogásól indult, A bor összehoz Keszthelyen nevű borfesztivált például még édesapám kezdte szervezni, ez később összekapcsolódott a KeszthelyFesttel, ami a mai napig közös rendezvénye a belvárosi kereskedőknek és az önkormányzatnak. Szép példája annak, hogyan tudunk egymást erősítve együtt dolgozni.
Néhány kilométerrel távolabb, a Városi strandon működteti a Vitorlás Bisztrót Biczó András és Frank Noémi. Öt éve nyitottak, amikor hazatértek Ausztriából, s úgy gondolták, a Balaton-parton is érdemes a minőség felé elmozdulni. Azt szeretnék, ha úgy éreznék náluk magukat a vendégek, mintha a saját kertjükben költenék el az ebédjüket. Ez a filozófia kezdetben szokatlan volt, de aztán megismerték és megkedvelték a látogatók.
– Itt mindenben van egy kis plusz, csavar: a magyar konyha új köntösben jelenik meg – mesélik, elárulva, igazi családi vállalkozás az övék, hiszen Noéminek a konyhában az édesanyja segít, András pedig a kiszolgálással foglalkozik, a klasszikus módon: el-elbeszélgetve az emberekkel, akiknek a zöme ma már törzsvendég. – Az eperleves nálunk örök klasszikus, de a friss fűszerek aromáját, zamatát is kedvelik a betérők.
A gasztroszakma is felfedezte őket, járt itt a kedvükért a We Love Balaton, Fördős Zé és a Magyar Konyha is, s többször bekerültek a legjobb 10 hazai strandbüfé közé.
Biczó András és Frank Noémi azt mondja, ha az ember hosszú távra tervez, alapszabály, hogy nem szabad becsapni a vendéget. Fontos az őszinteség, az, hogy minden az legyen, aminek látszik. Ez például azt jelenti, nem árazzák túl az ételeket, nem panírozzák duplán a hekket, s nem kérnek pluszban több száz forintot a köretért, a kecsapért, magyarázzák.
– Nehéz a Balaton-parton éves helyet üzemeltetni – fogalmaz Biczó András –, a vendéglátás inkább kora tavasztól kora őszig működik. Fontos lenne még jobban kitolni a szezont, amihez összefogás szükséges: az önkormányzat és sok vállalkozás közös gondolkodása, együttműködése.
A volt déli szabadstrand helyén tavaly nyitott Kutyás Park és Piknikkert több mint tízezer látogatót vonzott az elmúlt évben, és ezzel egy csapásra a térség egyik meghatározó turisztikai szereplője lett.
A mintegy félhektáros, sekély vízparttal és árnyat adó fákkal bíró terület hamar népszerű lett a kutyások körében, s nemcsak a turisták, hanem a helyiek és a környékbeliek is megkedvelték; egyfajta közösségi színtér lett az alapítók és az önkormányzat elképzeléseinek megfelelően.
Az idei szezonra kialakítottak egy pihenősarkot, most már lehet napágyakat és napernyőket bérelni, s gyarapodott a házi könyvtár kínálata is.
– Bízunk abban, hogy idén is legalább annyi kutyabarátot köszönthetünk, mint tavaly – fogalmazott Sziládi-Kovács Tibor, a kutyás park üzemeltetője. – Szeretnénk megerősíteni a kutyás turizmusban kivívott szerepünket, emellett változatlanul fontos küldetésünk, hogy népszerűsítsük a felelős állattartást.
Tavalyhoz képest annyi a változás, hogy jelképes belépődíjat kérnek. Ezt már 2020-ban is tervezték, de akkor a járványhelyzet sújtotta turisztikai szektor támogatása érdekében ennek bevezetését elhalasztották. Mint mondta, ez kvázi hozzájárulás a park minőségi fenntartásához és üzemeltetéséhez.